Pseudogezond

column-119.jpgVeel organisaties pretenderen met hun producten de gezondheid te bevorderen. Zoals de bedrijven die producten op de markt brengen die interessant zijn voor zwangere vrouwen en borstvoedende moeders. Deze producten en producenten ademen de sfeer uit van gezond en verantwoord. Maar klopt dat wel?
De Reformawinkel bijvoorbeeld, waar ik voedingssupplementen koop. Niet zomaar één of andere drogist op de hoek van de straat.
Een poosje geleden heb ik advies gevraagd aan de eigenaresse van de Reformawinkel welk voedingssupplement zij mij kon aanbevelen in de zwangerschap. Ik vertelde dat ik ook borstvoeding geef aan mijn peuter. Haar antwoord: ‘Borstvoeding aan een peuter? Na een half jaar biedt borstvoeding geen extra weerstand meer en kun je net zo goed kunstvoeding geven.’
Beseffende dat ik van deze dame geen verstandig advies zou kunnen krijgen, wendde ik mij met dezelfde vraag rechtstreeks tot Solgar, een fabrikant van voedingssupplementen.

Solgar maakt hoogwaardige voedingssupplementen met zoveel mogelijk natuurlijke biologische grondstoffen en zonder onnodige toevoegingen als suiker en zout. Hun filosofie: Wellness, duurzaamheid en integriteit. Dat klinkt goed.
In mijn telefoongesprek merkte ik terloops op dat ik mijn peuter borstvoeding geef. Het advies van Solgar: ‘Borstvoeding geven tijdens de zwangerschap kost erg veel energie. Beter is het om te stoppen met borstvoeden.’

Een ander bedrijf dat mijn wenkbrauwen hoog deed optrekken, is New Care. Dit bedrijf beweert met ieder afzonderlijk product een eerlijk antwoord op specifieke gezondheidsvragen te geven. Hun slogan: Eerlijk en puur.
Ik wilde mijn zoontje een middel geven dat hem zou kunnen helpen bij zijn spijsvertering toen deze niet goed verliep. Een middeltje van New Care leek me geschikt tot ik de gebruiksaanwijzing las. De wijze van gebruik voor kinderen onder de vier jaar bleek namelijk niet gespecificeerd. Er werd wel een gebruikersadvies voor baby’s gegeven. Dat luidde als volgt: ‘Doe een halve capsule voor het slapen gaan in de laatste fles.’
Pardon? Welke laatste fles? Gaat dit over baby’s?

Toen ging ik naar de biologische supermarkt. Kan daar iets aan mankeren, dacht ik?
Ja, dat kan. Het stoorde mij dat er in de biologische winkel biologische kunstvoeding in de schappen stond. Kunstvoeding! Hoezo biologisch?

Ben ik nou naïef, muggenzifterig of idealistisch? Ik vind dat bedrijven die claimen voor gezondheid te zijn, voor wellness, eerlijk, puur of biologisch, overtuigend dienen te kiezen voor het langdurig geven van borstvoeding. In hun marketing, in hun productassortiment en in hun voorlichting aan klanten. Want als er iets overtuigend gezond, eerlijk, puur én biologisch is, dan is het moedermelk. Openlijk kiezen voor borstvoeding zou hen dus een stuk geloofwaardiger maken. Nu kan ik alleen maar concluderen dat het heel wat lijkt, maar dat zij voorlopig slechts de benaming pseudogezond verdienen.

Kom op Solgar, New Care, Reformawinkel en biosupermarkt. Laat zien dat het menens is met jullie visie op gezondheid.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen