Een positief draadje!

column-185.jpgIk word getipt. ‘Stefan, dit is iets voor jou!’ De tip leidt naar een nieuw onderwerp op Dragen en Voeden, het forum voor natuurlijk ouderschap. Ik log in en lees. Bellebeer opent het topic: ‘Het valt me altijd op dat borstvoedingsdraadjes op fora vaak over alle problemen gaan. Prima natuurlijk, want zo helpen we elkaar, maar een nieuwe moeder zou wel eens het idee kunnen krijgen dat borstvoeding alleen maar ellende is. Dat is het natuurlijk niet, anders zouden niet zoveel moeders met plezier (lang) voeden. Dus dit is een positief draadje. Barst los zou ik zeggen.’
Ik weet het, borstvoeding is zeker niet alleen maar ellende. Helaas lijkt het soms wel zo. Moeders komen op fora bij elkaar voor steun, voor goede adviezen. Moeders zijn op zoek naar tips en betrouwbare borstvoedinginformatie. Juist wanneer het wat minder goed gaat. Ook op borstvoedingpuntcom kan het wel eens lijken dat borstvoeding vooral veel ellende is. Zo gaan de vele prachtige verhalen van de week vaak over een strijd die gestreden moet worden: kloven, slechte begeleiding, platgewalste moedergevoelens, een prematuur, herrie kolfapparaten en heel veel foute borstvoedingsadviezen van zorgverleners die meer kwaad dan goed doen.

Zo lang het gros van de verloskundigen, kraamverzorgenden, huisartsen, consternatiebureaumedewerkers, leidsters van kinderdagverblijven, schoonmoeders, politici, beleidsmedewerkers, onderzoekers, werkgevers, tandartsen en chirurgen, journalisten, vriendinnen, enzovoort… niet weten wat normaal babygedrag is, is adequate begeleiding bij borstvoeding een illusie en blijven fabels en onzinverhalen over borstvoeding bestaan.
En dus blijft de behoefte aan informatie bij problemen groot.

Het begrip en de kennis over soortspecifiek gedrag van mensenbaby’s lijkt volkomen vergeten. Kinderen worden weggelegd alsof ze schuilzoogdieren zijn. Dan moeten ze worden gevoed met zulke grote intervallen alsof ze nestzoogdieren zijn en vervolgens is ook nog eens de melkvoeding die van volgzoogdieren afkomstig is goed genoeg!
Terwijl wij mensen toch echt draagzoogdieren zijn.

Een pasgeboren baby, maar ook het oudere kind heeft in eerste instantie drie basisbehoeften: de warme armen van zijn moeder, het voedsel uit haar borsten en de veiligheid van haar aanwezigheid. En welk een toeval: borstvoeding voorziet in alle drie deze behoeften.
Alle zorg voor baby’s, moeders en gezinnen moet op dit doel gericht zijn, opdat het jonge mens de hoogst mogelijke kwaliteit van leven geboden wordt.

Helaas is de werkelijkheid anders. En dus zoeken moeders die borstvoeding willen geven elkaar op voor adviezen en tips wanneer er van alles mis gaat. Met als gevolg dat borstvoeding soms alleen maar ellende lijkt.

Maar het is fijn dat we elkaar wijs kunnen maken! En we moeten niet vergeten het luidkeels te blijven verkondigen: borstvoeding is zeer zeker niet alleen maar ellende. Borstvoeding is vooral erg leuk. Elke dag!

ps. positieve draadjes op Dragen en Voeden en op het Borstvoedingsforum.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen