Peuterpraatjes

column-234.jpgLanger borstvoeding geven heeft veel voordelen. Zo is het goed voor de gezondheid van kind en moeder. Daarbij wordt het milieu nauwelijks belast, doordat de moeder voor het vervoer en de herbruikbare verpakking zorgt. De moeder heeft het altijd bij de hand, makkelijker kan het toch niet. Maar ik vind het vooral ook erg leuk. Baby’tjes lachen lief tussen het drinken door om te laten weten dat ze zich fijn voelen aan de borst. Of ze vallen met een gelukzalige glimlach op de lippen als een blok in slaap aan de borst. Maar peuters kunnen praten! Dat levert heel veel leuke momenten op.
Zo wist mijn dochter, die alweer zes jaar oud is, mij op driejarige leeftijd te vertellen hoe mijn melk smaakt. Ze vertelde glunderend: ‘Mam, het smaakt naar aardbei én naar chocolade én naar ijs, maar dan nog lekkerder’. Een mooier compliment kon ze niet maken. Hoewel dat dus alweer drie jaar geleden is, denk ik er nog vaak genietend aan terug.

Tegenwoordig drinkt mijn peuterzoon meestal alleen ‘s morgens aan de borst. Soms slaapt hij naast mij, maar vaker slaapt hij bij zijn broer of zus op zolder. Ergens tussen zes en zeven uur zie ik hem dan van de trap af lopen. Op de open trap zie ik eerst zijn voetjes verschijnen, na twee stappen blijft hij staan en buigt voorover, zodat hij tussen de traptreden door naar mij kan kijken. Dan vraagt hij even naar de bekende weg ‘Mam, mag ik zo bosje dinken?’, waarop ik uiteraard bevestigend antwoord. Een glimlach van oor tot oor verraadt de voorpret die hij heeft. Vervolgens gaat hij weer rechtop staan en loopt verder de trap af. Op het bed is het soms nog even wachten tot zijn kleine broertje en zijn kleine zusje met papa naar het bad zijn. Maar dan is het helemaal zijn moment, in mijn armen even lekker rustig wakker worden terwijl hij zijn buikje vult.

Laatst had mijn peuterzoon bij wijze van uitzondering overdag een paar keer extra gedronken. Ik had een harde plek in mijn borst en mijn tweelingbaby’tjes konden deze pijnlijke plek niet goed wegdrinken. Mijn peuterzoon lag te bibberen op mijn schoot omdat hij het koud had en een flinke slok warme melk deed hem wonderen. Een week later dacht hij hier weer aan terug en terwijl de mussen buiten van het dak vielen van de hitte vroeg mijn peuterzoon: ‘Mam, is je bost weer vol? Mag ik weer opwalmen aan je bost?’

Mijn twee baby’tjes eten van alles, het liefste pakken ze daarbij het eten van mijn bord. Maar ze drinken ook gedurende de dag en de nacht vele keren aan mijn borst. Ze worden veel te snel groot, maar ik kijk wel uit naar de gesprekken die zij samen kunnen gaan voeren over hun favoriete drankje!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen