Go with the flow

column-235.jpgOp de Kind und Jugend beurs, waar ik deze week was, was het erg druk. De laatste nieuwtjes op het gebied van baby’s en jonge kinderen werden gepresenteerd. Niet erg veel nieuws onder de zon, de gebruikelijke stands met kinderwagens, babydragers, kinderkleertjes, meubels en speelgoed. Hier en daar een nieuwtje; een kinderwagen in een andere kleur en een enkele nieuwe ontdekking op kindergebied.
Ouders met kinderen zijn een groep waar volgens veel fabrikanten nog goed geld mee te verdienen is en er worden dan ook kosten noch moeite gespaard om deze groep binnen te halen. Vakkundig wordt er ingespeeld op de onervarenheid van nieuwe ouders en op de onzekerheden die ze kunnen hebben. Ook wordt er, mits er maar in de buidel getast wordt, geruststelling geboden voor angsten die soms helemaal niet zo evident zijn.

Zo werd mijn interesse gewekt bij een stand over borstvoeding. Vier oudere mannen in de stand probeerden op een geruststellende manier de nursing flow meter aan de man (vrouw?) te brengen. Dit is een apparaat waarmee je de hoeveelheid melk meet die een kind drinkt tijdens een voeding. Aan het apparaat zit een soort tepelhoedje dat op de borst ligt, en waardoorheen het kindje drinkt. Het apparaat registreert de hoeveelheid melk die het tepelhoedje passeert. Je kan er ook op aangeven aan welke borst gedronken is en hoe lang.
Op mijn vraag waarom je dit zou willen meten, kwam een duidelijk antwoord van de verkoper: ‘Omdat dit de enige manier is om te weten hoeveel je kindje binnenkrijgt.’ Ik was oprecht verbaasd en stamelde: ‘Maar waarom zou je dat willen weten? Als je kindje goed groeit heb je daar toch al een antwoord op?’

De meneer in kwestie liet zich niet zomaar uit het veld slaan. Hij begon te vertellen over de enige andere methode die volgens hem geschikt was om de hoeveelheid melk te meten, namelijk het wegen van je kindje. Hij zei; ‘Een ziekenhuisopname die voor die metingen nodig is, is een enorme belasting voor moeder en kind omdat dit heel veel stress oplevert. Ons apparaat zorgt ervoor dat je een ziekenhuisopname kan voorkomen omdat je weet hoeveel je kindje binnenkrijgt.’ Dit nieuwe apparaat zou een minimale belasting zijn voor moeder en de onzekerheid wegnemen of de baby wel genoeg melk binnenkrijgt. Het bedrijf is niet Nederlands, dus wellicht was het voorbeeld van de ziekenhuisopname helemaal niet relevant voor de Nederlandse situatie. Toch werd het genoemd en gezien als iets dat je zou moeten zien te voorkomen door gebruik te maken van de melkmeter. Ik raakte geïrriteerd door de betweterige houding van de mannen in deze stand.

Ik weet het natuurlijk ook wel. Onzekerheid is een aspect waar op ingespeeld kan worden. Producten aanbieden om de onzekere moeder die borstvoeding geeft meer houvast te bieden. In veel gevallen vind ik het prima, dat beetje extra zekerheid is iets wat ook heel waardevol kan zijn en wat een moeder meer zelfvertrouwen kan geven. Maar, in dit geval vind ik het vreselijk.

Dit melkmeetapparaat geeft een verkeerd signaal. Het geeft een grote kans op problemen met de drinktechniek van de baby. Ook zegt de hoeveelheid melk in veel gevallen niet veel over wat een kindje binnenkrijgt aan voedingsstoffen. Bovendien is er geen referentiewaarde om te bepalen wat dan een ‘normale’ hoeveelheid zou moeten zijn. Puur borstvoeding geven (moeder en baby, dat is alles wat er nodig is) wordt ruw verstoord en dit apparaat geeft een schijnzekerheid.

Het enige dat moeders extra nodig hebben, is zelfvertrouwen. Borstvoeding geven is heel vaak niet meer of minder dan dat. Vertrouwen op je intuïtie. Met vertrouwen een innige band opbouwen met je kindje. Op die manier kan je ook de dingen die op je pad komen aan. Want er zullen ongetwijfeld wel eens problemen zijn, en daar kan je met je gezonde verstand, intuïtie en met vertrouwen in jezelf prima een oplossing voor vinden. Kijk naar jezelf en naar je kindje en heb er vertrouwen in dat jullie het samen wel aankunnen. Go with the flow, de natuurlijke flow van jullie beiden en niet de flow van de nursing meter.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen