Partner

column-189.jpgAls contactpersoon bij de VBN organiseer ik informatieavonden over borstvoeding. Wanneer een zwangere-met-belangstelling zich aanmeldt voor zo’n serie avonden, stuur ik een mail met informatie waarin ik duidelijk aangeef dat ze hun partner (indien aanwezig) mee mogen nemen. Graag zelfs!
De eerste avond van een serie is aangebroken. Zo tegen acht uur gaat de bel en staan de stellen voor de deur; stralende zwangeren en wat schuchtere partners. Ik zie de partners denken: ‘Wat doe ik hier in vredesnaam op een avond over borstvoeding?’ en ‘Ze gaat toch niet hardop over borsten en tepels praten?’ Ik vraag me af of ze vrijwillig zijn meegekomen of onder de dwang van de aanstaande moeders in kwestie. Ik weet dat de verzoekjes van zwangeren niet altijd even vrijblijvend zijn.

Ik begin met een voorstelrondje om het ijs te breken. Ook dit keer is er een partner die, nadat hij zich heeft voorgesteld, aangeeft dat hij mee moest maar het nut er niet van inziet. Hij is heel duidelijk: ‘Ik zit hier voor niets. Zij moet het doen, ik kan toch geen borstvoeding geven.’

Hij heeft ten dele gelijk. Het klopt dat hij geen borstvoeding kan geven. Dat is het exclusieve recht van de mama, maar hij is er zeker niet voor niets. In de hele borstvoedingsperiode, maar vooral zo net na de bevalling, is de steun van een partner heel erg fijn en in veel gevallen onmisbaar. De partner is degene die de mama moet beschermen tegen opdringerige familieleden met achterhaalde adviezen. De partner is degene die de informatie ook heeft gehoord en hopelijk onthouden heeft zodat zij hem om raad kan vragen. De partner is degene die ondersteunt en kan helpen om de rust te bewaren in moeilijke situaties.

Een partner niet belangrijk bij borstvoeding? Onzin! Juist in deze periode is het belangrijk. Een partner kan ook niet bevallen, maar maakt dat hem niet onbelangrijk bij een bevalling? Een partner draagt ook het kindje niet in zijn buik. Maakt dat degene die het kind niet draagt onbelangrijk bij een zwangerschap? En een partner geeft geen borstvoeding, maar kan wel helpen om de meest ideale omstandigheden te creëren.

Aan het einde van de informatieavonden zijn alle partners wel overtuigd van hun belangrijke rol. Ze hebben de informatie over borsten en tepels aangehoord en zelfs vragen gesteld. Ze hebben gemerkt dat het allemaal best meeviel en zijn er klaar voor.

Een aanstaande vader zei eens aan het einde van een cursus: ‘Eigenlijk is het allemaal heel natuurlijk.’ En daar heeft hij gelijk in. Borstvoeding geven is heel natuurlijk. Niet altijd eenvoudig, maar wel heel natuurlijk. En met beide ouders op de hoogte is de kans groot dat het helemaal goed gaat komen!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen