Oproep… doe wat en stel een daad!

column-72.jpg

Sinds het begin van dit jaar ben ik al weer een paar keer flink geconfronteerd met de rol van de kunstvoedingsindustrie. Ik verdiepte me er in toen ik aan het laatste hoofdstuk van mijn borstvoedingsboek werkte en over de ‘bescherming van borstvoeding’ schreef. Kort daarop las ik de rapportage van de IBFAN over de agressieve marketing van de kunstvoedingsindustrie. En afgelopen week [SK: ik schreef dit ergens in 2008] las ik een zeer getint artikel in de Opzij over borstvoeding: een interview met een door de kunstvoedingsindustrie gesponsorde man die zich borstvoedingsdeskundige noemt.
Hoe ver mag de industrie, die van koemelk zuigelingenvoeding maakt, gaan met haar verkooppraatjes? Mogen zij alles zeggen en alles beweren? Is het vrijheid van meningsuiting of ‘reclame’? Hoe het ook zij: de doelgroep van deze industrie, en dat ben jij, wordt min of meer stiekem gemanipuleerd, gekneed, afhankelijk gemaakt, geïndoctrineerd, gebrainwasht…

Heb jij het door? Snap jij dat je het aan jezelf te danken hebt dat die zoetgevooisde reclame over de slimme zuigelingenvoeding precies op het juiste moment bij jou op de deurmat ploft? Nou, echt wel hoor: op die ontzettend gezellige negenmaandenbeurs heb jij namelijk zelf je emailadres op een papiertje geschreven in ruil voor een gratis hebbedingetje.

Heb jij het door? Snap je dat het pakje kunstvoeding dat je gratis thuisbezorgd kreeg, daar staat om jou te verleiden. Precies op dat moment dat je even aan je borsten voelt en vertwijfeld denkt: ‘Heb ik wel genoeg?’
Heb jij het door? Snap je dat de koelkastmagneten en de tubes handcrème met het logo van de kunstvoedingsindustrie bij de verloskundige, daar vrolijk stonden te knipogen om je te verleiden?
En heb jij het door? Snap je dat het interview met de deskundige dat je leest in de Opzij niet meer is dan een verkooppraatje van een verkoper in dienst van de kunstvoedingsindustrie?

Ik roep jullie op een daad te stellen.

De eerstvolgende keer dat je bij de verloskundige, het consultatiebureau of de huisarts komt, maak je bezwaar tegen de aanwezigheid van de koelkastmagneten, de zeepdispenser, de notitieblokjes, de pennen, spuugdoekjes en glossy folders met de bekende logo’s. En je maakt je hard dat deze sluikreclame beter kan verdwijnen.
De eerstvolgende keer dat er weer een pakket wordt bezorgd met kunstvoedingreclame, geef je het onmiddellijk terug aan de postbezorger: retour afzender.
De eerstvolgende keer dat je weer op de negenmaandenbeurs loopt geef je aan niemand meer je naam en je adres, ook al beloven ze je gratis gouden bergen.
En vandaag nog schrijf je een brief aan Opzij waarin je je ongenoegen uit over dit ongenuanceerde artikel. Of je zegt nu direct je abonnement op. En tot slot dien je een klacht in via het meldformulier van de Stichting Babyvoeding.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen