Over bruin bier en muizen

column-222.jpgIk geef inmiddels meer dan acht jaar borstvoeding. In mijn kast staan de nodige boeken over borstvoeding en ook de informatie op internet heb ik de afgelopen jaren verslonden. Ik kan wel stellen dat ik ondertussen toch aardig de feiten en de fabels van elkaar weet te onderscheiden. Dat is maar goed ook, want ik krijg nog regelmatig fabels te horen. Een aantal van deze fabels zijn volkomen onschuldig en zijn de moeite van het ontkrachten niet waard. Het doet er niet toe of beschuit met muisjes nu wel of niet de melkproductie doen toenemen. Schadelijke effecten zijn er in elk geval niet van te verwachten.
Andere fabels vind ik tenenkrommend. Zo blijft bijvoorbeeld onze tandarts volhouden dat nachtvoedingen heel slecht zijn voor kindertanden. Het feit dat mijn kleuterdochter en mijn peuterzoon beiden een stralend gebit hebben, en de wetenschappelijke bronnen die ik aanhaal, ten spijt.

Dan zijn er nog de twijfelachtige fabels, zoals bijvoorbeeld deze: gaat de borstvoeding nu wel of niet beter na het drinken van een bruin biertje? Mijn schoonmoeder zweerde er, 35 jaar geleden, bij. Ondertussen lijkt dit inzicht wat gekeerd. Er zijn bronnen die onderschrijven dat bruin bier de melkproductie doet toenemen. Of dit positieve effect komt door de alcohol, de gist of doordat de moeder ontspant met een glas in de hand, wordt mij niet duidelijk. Voor mij persoonlijk gaan alcohol en voeden nooit samen. Ik ontspan liever met een kopje thee in een heet bad. Maar licht alcoholische melk van de eigen moeder heeft nog altijd de voorkeur boven de gemanipuleerde melk van vreemde koeien.

Soms echter kan zo’n fabel met een dubieuze werking voor een hoop heisa zorgen. Neem het verhaal van de bekende zangeres Mariah Carey. Mariah is recentelijk, op onze Koninginnedag, moeder geworden van een tweeling. Zij en haar man Nick Cannon kregen een zoon, Morrocan, en een dochter, Monroe. Terwijl Mariah met beide kinderen nog in het ziekenhuis verbleef, kreeg ze van een verpleegster de tip om bruin bier te drinken. Mariah, nog niet zo op de hoogte van de facts in borstvoedingsland, heeft dit advies opgevolgd. Vanwege het nuttigen van een alcoholisch drankje en het daarna voeden van haar kinderen, kreeg Mariah vervolgens de kinderbescherming op bezoek. Een medewerker van de Child Protective Services kwam langs in het ziekenhuis om te kijken of Mariah en Nick wel geschikt zouden zijn voor het ouderschap. Dit misverstand kon pas uit de weg geruimd worden toen twee weken later de medewerker op huisbezoek was geweest en alles OK had bevonden. Gelukkig voor de familie Cannon, werd het dossier gesloten.

Zou Mariah weten dat er in Amerika ook beschuiten en muisjes te koop zijn? Daarvoor geldt tenminste echt: baat het niet dan schaadt het niet!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen