Meer met moedermelk

column351.jpgDat kleine baby’s groot worden van moedermelk is iedereen bekend. Minder bekend zijn misschien de verschillende gerechten de je kan maken met als ingrediënt moedermelk. Na de eerste maanden mogen sommige kinderen naast drinken aan de borst ook genieten van moedermelkpap. Pannenkoeken met moedermelk zijn ook een ware traktatie, lekker zoet en knapperig. Op een warme zomerdag is het ook heerlijk verkoelend voor je dreumes om te likken aan een koud moedermelkijsje. Zo wordt kolven van een strikt noodzakelijke bezigheid een culinaire voorbereiding.
Naast de uitstekende en niet te overtreffen voedende eigenschappen van moedermelk zijn er ook nog andere toepassingen waarbij een heilzame werking wordt toegedicht aan dit bijzondere goedje.

Zo zijn er moeders die melk in kleine verkouden neusjes druppelen of soms rechtstreeks vanuit de bron in verstopte neusjes spuiten. Moedermelk werkt slijmoplossend en desinfecterend en is daarbij een stuk vriendelijker in gebruik dan die vieze zoute neusspray uit de winkel. Ontstoken oogjes krijgen eenzelfde behandeling; na een paar dagen lustig druppelen zouden de oogjes weer stralend schoon en genezen moeten zijn.

Ook wordt er in den lande lustig moedermelk gesmeerd op muggenbulten; de jeuk zou dan als sneeuw voor de zon verdwijnen. Waterpokken en eczeem worden ook behandeld met dit vloeibare witte goud. Schijnbaar vaart de kwetsbare huid er wel bij. Complete melkbaden, zoals Cleopatra in de ezelinnenmelk, zijn lastiger te realiseren, maar een kopje melk in het babybadje schijnt te zorgen voor een prachtig zacht babyhuidje.

Maar buiten deze huiselijke toepassingen zijn er ook mensen die het commerciëler aanpakken. In China maakt een moeder zeep gemaakt van moedermelk. In schattige vormpjes, zoals een beertje of konijntje, verkoopt zij deze zeepjes op de Chinese eBay. Volgens de maakster helpt moedermelkzeep tegen luieruitslag en zorgt het voor een gezonde huid. Niet alleen bij kinderen maar ook voor volwassenen.
Moedermelk is zo’n succes dat er ook nepproducten in de handel zijn, producten die wel de smaak van moedermelk hebben, maar geen moedermelk bevatten. Zo is er in Texas is een snoepfabrikant die lolly’s maakt met moedermelksmaak. Om de smaak na te maken heeft de bedenker van vier vrouwen de melk geproefd. Deze zoethouder helpt om een boze dreumes weer rustig en tevreden te krijgen, claimt de fabrikant.

Wat mij wel doet afvragen: Wat komt er nog meer? Shampoo? Slagroom zoals alleen moeder het maakt? Tomatensoep met een vleugje crème à la mama? Haute Couture met geplastificeerde moedermelkvezels? Voorlopig houd ik mij maar bij muggenbulten en verkouden neuzen. Maar ik ben wel heel benieuwd. Voor welke doeleinden wordt jouw melk gebruikt?

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen