Moedermelk, een magisch goedje

column-100a.jpgMoedermelk is een zeer wonderlijk goedje vind ik. Naast dat moedermelk prima voedsel is, blijkt het ook een uitstekend medicijn bij uiteenlopende aandoeningen. Wetenschappelijk onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat oligosacchariden beschermen tegen diarree, dat lactoferrine verschillende virussen, bacteriën en schimmels kan bestrijden en dat IgA mogelijk helpt bij herstel na een levertransplantatie.
Niet wetenschappelijk onderzocht, maar ook effectief is de helende werking van moedermelk bij allerlei alledaagse kwaaltjes. Van oorontsteking tot luieruitslag, van schrammen en sneetjes tot muggenbeten.
Menig moeder richt de tepel in het verstopte neusje van haar kindje en sprietst er een straaltje melk in als natuurlijk alternatief voor een neusspray van de apotheek. En een druppeltje moedermelk in het oog werkt genezend bij een oogontsteking. Deze zomer testte ik de helende werking van mijn eigen melk bij jeuk door muggenbeten.

Er waren veel muggen deze zomer. Vervelend veel. Enkele gezinsleden hebben blijkbaar buitengewoon smakelijk bloed, want zij werden lek gestoken. Ook mijn zoontje heeft van dat lekkere bloed. Elk stukje blote huid werd gevonden door de muggen en vurige jeukende vlekken zo groot als een rijksdaalder ontsierden de huid van mijn ventje.
Hij had het meest last van de jeuk als hij zich ontspande tijdens het in slaap voeden. Het hinderde hem om in te slapen. Zodoende werd het masseren van zijn muggenbulten met mijn melk onderdeel van ons inslaapritueel.
Zelfs als ik hem in slaap voedde, werd hij nog gestoken. Zo ontdekte ik dat het nog veel effectiever was de pasgestoken huid direct in te wrijven met moedermelk. Resultaat: de muggenbult bleef klein, jeukte later niet en was zo weer verdwenen.

De dochter van mijn man telde minstens dertig muggenbulten op haar armen en benen. Als alternatief voor haar vele gekrab bood ik ook haar mijn melk aan. Maar ja, als tiener vind je dat toch wel een vies idee: melk uit een borst op jouw huid. Nadat ik haar had verzekerd dat de jeuk weg zou gaan als ik er een beetje melk op mocht doen, duldde ze een moedermelk behandeling. Met opgetrokken neus, dat wel.
De jeuk verdween. En haar weerstand tegen mijn wondermiddeltje daardoor ook.

Mijn moeder accepteerde mijn melk zonder protest. Zij werd deze zomer gestoken door een van de vele wespen. Ook haar pijnlijke bult kreeg een moedermelkbehandeling. Ik heb haar daarna niet meer gehoord over jeuk of pijn.

Een prachtig wonderlijk geneesmiddel, moedermelk. Mijn melk is geslaagd voor de test.
Het mooiste vind ik nog dat mijn zoon dit inmiddels zelf ook weet. Als hij een zere vinger heeft of een jeukend plekje, zegt hij dan ook: ‘Memmie, finger sear, molke op dwaan.’ (Mama, vinger pijn, melk op doen).

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen