Ik heb ‘tiet zat’. Voor mijn jongste, die volop drinkt en afhankelijk is van mijn melk. ‘Tiet zat’ voor de oudste, als heerlijk moment van ons samen wanneer we wakker worden. Ik heb ‘tiet zat’ voor mijn partner, op een manier waarvoor moeder natuur ze in eerste instantie niet gemaakt heeft. En ik heb ‘tiet zat’ voor mezelf, want ze staan ook best leuk in jurkjes en mooie diep uitgesneden shirtjes. Maar als ik de reacties lees op de film Tiet Zat en langervoeden krijgen mijn type-grage handen jeuk. Mag ik even?
Sommigen omschrijven langervoeden als kronkels van ouders om hun kinderen beschermd op te voeden. Een ‘voorbode voor verwende kindjes’, ‘huilertjes’ of ‘slapjanussen zonder ruggengraat’. Wanneer ik uitspraken als deze lees op internet, krijg ik kippenvel. Ik lees nog even verder in alle reactie omtrent de film Tiet Zat.
‘Een half jaar was meer dan genoeg voor mij en de kinderen. Een vogel geeft haar jongen te eten totdat ze kunnen vliegen en zelf voor hun eten kunnen zorgen. Dat lijkt mij een heel gezonde en natuurlijke houding’. Dus kinderen van een half jaar kunnen al ‘vliegen’? Kinderen van een half jaar zijn al zelfstandig? Over kronkels gesproken… Heeft niet iedere baby van een half jaar zijn moeder nodig? De bescherming, liefde, troost, knuffels en aandacht? De borst biedt dit bij uitstek allemaal! Mijn ‘slapjanussen zonder ruggengraat’ zijn nog verslaafd aan de borst en de veiligheid en vertrouwdheid die dit hen biedt. Tevens heb ik nog nooit van mijn leven een baby horen vertellen: ‘zeg mam, berg je borsten nou maar op. Ik heb liever de bewerkte fabrieksmelk afkomstig uit een koeienborst wat ik zelf wel in de supermarkt kan halen’.
Ik laat mijn fantasie even de vrije loop. Dat levert vaak hilarische beelden op. Ik ben namelijk een zogeheten ‘plaatjesdenker’. Ik zal mijn beelden met jullie proberen te delen. Ik zie het al gebeuren: De fabrieken hebben storing, en dus staat er geen melk in de schappen van de supermarkten. Maar men moet melk hebben. Zuivel wordt in de volksmond als gezond en onmisbaar bestempeld. Maar mensenzuivel, pure zuivere moedermelk, dat valt daar niet onder als ik de vele reacties en beweringen mag geloven.
Moedermelk drinken, en zeker voor oudere kinderen, wordt vaak niet erg gebruikelijk gevonden en bestempeld als raar. Dat is vooral seksistisch, zelfbevrediging voor de moeder, kindermishandeling, incestueus, belemmerend, extravert, idioot, gestoord… Moet ik nog even doorgaan?
Maar daar ging het nu niet om. Ga nog even terug naar de gedachte dat er geen melk in de schappen te vinden is. Ik zie half Nederland al uitstromen naar de groene weilanden van ons land. Allen op zoek naar een koe met prachtige bemodderde roze uiers. Een koe waar ze met zijn allen voor staan te drentelen. Net als in de rij voor de supermarkt, met knallende aanbiedingen. Het is een drukte van belang, met als gevolg grote files. Zelfs het nieuws staat er bol van. ‘Twintig km stilstaand verkeer richting vrijwel elk weiland in de omgeving!’ Hulde aan de boeren met eigen koeien, die bijdragen aan het oplossen van het fileprobleem in Nederland bij deze.
Eenmaal aangekomen op plek van bestemming: hopla! Onder de koe en drinken maar! Heerlijk, drinken aan een koeienborst! En dan is er natuurlijk niemand die dáár gek van staat te kijken, van het drinken aan die prachtige roze uiers. Want dat is natuurlijk lang zo gek niet als een kind wat bij zijn moeder drinkt. Kronkels?
Stelen is strafbaar, verboden bij wet. En wat is dit dan? Er wordt massaal melk gestolen van de koeien wat van nature bedoeld is om hun kalveren mee te voeden. Maar aangezien er zélfs mensen in hun commentaar zich afvroegen wanneer borstvoeding geven strafbaar was… denk ik dat het drinken van de sappen van een koe eerder strafbaar zouden moeten zijn, dan het drinken van een kind bij zijn moeder. Koemelk is voor een kalf, mijn melk is voor mijn kinderen. Zo lang ze willen, zo veel ze willen.