Klein klein kleutertje wat doe je aan mijn borst?

column269a.jpgDrinken natuurlijk! Je bent kleuter en natuurlijk heb je melk nodig om te groeien. Soorteigen melk, van je eigen moeder wel te verstaan. Komt dus mooi uit dat je moeder twee borsten heeft. Je moeder plantte zich voort, droeg jou negen maanden en baarde jou. Hoe toeval dienen zicht twee melkvolle borsten aan. Lieve mensen: niets normaler, gewoner en gezonder dan dat!
Zo doen we het al sinds het bestaan van de mensheid!

Maar wat een ophef zeg; elke keer als een moeder laat zien dat zij haar kleuter voedt aan de borst. Indertijd toen wij de film Tiet Zat uitbrachten, vorige week toen Time magazine uitkwam met een cover foto van een moeder met kleuter aan de borst en deze week toen
column269b.jpgpopster Alanis Morissette verklaarde: ‘Ik ga pas ophouden met borstvoeding als mijn zoontje mij duidelijk maakt dat het tijd is. Ook al is hij vijf of zes.’

Gelijk heeft iedereen een mening klaar en worden we uitgemaakt voor pedofiel, kinderverkrachter, psychisch gestoord en bezorgers van schuldgevoelens. Zogenaamde deskundigen die door de media van stal worden gehaald, oreren van alles. En blij als ze zijn dat ze op de televisie mogen, stellen ze dat borstvoeding onderdeel uitmaakt van een sektarische opvoedbeweging, waarbij goeroes moeders aanzetten om hun kinderen te ‘dwingen’ tegen wil en dank lang borstvoeding te geven. Attachement Parenting is zo’n
column269c.jpgopvoedbeweging, zeggen ze. En onverbloemd wordt er aan toegevoegd dat dergelijke visies uitgeroeid zouden moeten worden.

Hebben deze deskundigen ooit een kind aan de borst gezien? Weten zij niet dat het onmogelijk is een kind aan de borst te dwingen? Een kind neemt borstvoeding, het is een actieve daad, van het kind.
En… welke egoïstische motieven van de moeder zou het dienen? Begrijpen zij niet hoe zoogdieren zich voortplanten -in de ruime zin van het woord: hun kinderen dragen, baren, voeden aan de borst en voorbereiden op het leven tot dat het zoogdierkind oud en wijs genoeg is om zijn eigen leven te leiden? column269d.jpgZe hebben vast nog nooit een boek, studie of artikel gelezen van Sears, Liedloff, McKenna, Bowlby of Dettwyler?

Laat liever de moeders aan het woord. Moeders die ervaring hebben met borstvoeding en aan den lijve ondervinden, of ondervonden hebben wat het is, een kind aan de borst te hebben.

Met deze gestudeerde en omhooggevallen professoren heb ik het ondertussen wel gehad. Hoe durven ze te beweren dat borstvoeden pedagogisch onverantwoord is en kansen op ontsporing in de hand werkt? En hoezo moet altijd maar weer het bewijs worden geleverd dat voeden aan de borst beter is dan voeden met een kunstmatige zuigelingenvoeding gemaakt column269e.jpgvan de melk van een moederkoe? En wat is er in vredesnaam mis met dat een vrouw haar borsten gebruikt waar de natuur ze voor bedoeld heeft?

Dus moeders: geef je kinderen vooral de borst, zo lang mogelijk, zo vaak mogelijk, zo intens mogelijk! Slaap veilig samen: zo lang mogelijk. Draag je kinderen: zo lang mogelijk! Mijn zegen heb je.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen