Het ‘Opduin-effect’

‘Hotel verbiedt geven borstvoeding’ kopte de grootste krant van Nederland pasgeleden. Het management van Hotel Opduin op Texel had een echtpaar gevraagd hun baby niet in het restaurant de borst te geven. De reden? ‘Er zijn ook gasten in ons Hotel die wellicht in uw ogen ouderwets zijn, maar dit nog niet kunnen waarderen’, aldus de hoteleigenaresse.
Na het verschijnen van het artikel barstten op Internet hevige discussies los over de vraag of borstvoeding wel of niet kan in het openbaar. Ik schrok van sommige reacties: van ‘onfatsoenlijk’ tot ‘onsmakelijk’. Wat zou het effect van deze controverse zijn? Ik probeerde me voor te stellen hoe ik hier zelf op gereageerd zou hebben toen ik voor het eerst zwanger was…

Een borstvoedingsverbod? Ik sta perplex. Ik had er nooit bij stilgestaan dat dit wel eens een probleem zou kunnen zijn. Ik heb me goed ingelezen over borstvoeding, alle voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en borstvoeding leek mij de logische keuze. Ik wil tenslotte het allerbeste voor mijn kindje. Maar kan ik het wel maken anderen voor het hoofd te stoten omdat ik zo nodig borstvoeding wil geven?

Misschien is er een gulden middenweg. Ik kan bijvoorbeeld gewoon een flesje gekolfde melk geven als ik in gezelschap moet voeden. Maar dan moet ik wel een plekje zoeken om te kolven, anders ploffen mijn borsten uit elkaar. En wat doe ik als mijn baby geen genoegen neemt met een flesje?

Ik kan natuurlijk ook vragen of ik me ergens kan terugtrekken om te voeden. Dan loop ik wel het risico dat ik net wegmoet als het hoofdgerecht wordt opgediend of een interessant gesprek moet onderbreken. En als er geen geschikte plek is om te voeden, kan ik altijd nog op het toilet gaan zitten.

Maar misschien doe ik wel te moeilijk. Voeden kan toch ook discreet? Kan ik in gezelschap niet gewoon een rustig hoekje opzoeken en met mijn rug naar de anderen toe gaan zitten? Niet echt gezellig, maar in elk geval heeft niemand er dan last van. Voor de veiligheid kan ik van tevoren vragen of iemand er bezwaar tegen heeft dat ik voed. En ik denk dat ik maar speciale borstvoedingskleding aanschaf, zodat ik makkelijk discreet kan voeden.

Ligt het aan mij of is borstvoeding helemaal niet zo makkelijk? Het lijkt me zo knus en intiem, maar blijkbaar vindt niet iedereen het gepast zoiets intiems in een openbare ruimte te doen. Sommige doorgewinterde borstvoeders doen er nogal makkelijk over, maar ik ben nu eenmaal niet het type om maar overal met mijn ‘boel bloot’ te gaan.

Ik besluit voor advocaat van de duivel te spelen en haal het voor- en nadelenlijstje van mijn favoriete website er nog eens bij. Als voordeel van borstvoeding wordt genoemd: ‘hygiënisch’. Ja, maar niet als je op de wc moet voeden… en als je kolft moet je ook hygiënisch te werk gaan. Geen doorslaggevend argument dus. ‘Goedkoop’ dan? Als ik de aanschaf van borstvoedingskleding, voedingsbeha’s, een dure kolf, flessen, een flessenwarmer en een sterilisator meetel, kan ik dat voordeel wel wegstrepen.

‘Altijd op de juiste temperatuur’, ‘altijd voorradig’ en ‘altijd bij de hand’ zijn de volgende op het lijstje. Helaas gaan die niet op als ik niet overal kan voeden. En dan de antistoffen: voor mij dé reden om borstvoeding te geven, dus die houd ik erin.

‘Makkelijker afvallen’? Ja, dat zal wel, lach ik in mezelf, als je je soep koud moet laten worden… Mijn oog valt op de voordelen van flesvoeding en eentje staart me recht in het gezicht. ‘Meer vrijheid’. Ik geloof dat ik begin te begrijpen wat hiermee bedoeld wordt.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen