Het heilige huisje in babyland

column-226.jpgHet moet tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn tussen de spijltjes en anders is het gevaarlijk. Geldt niet alleen voor het bedje, maar ook voor de box. De box die je gratis kan krijgen van familie of vrienden? Nee dankjewel, die zijn niet meer veilig. Tegenwoordig mag dat niet meer, tweedehands spullen van oma, buurvrouw of wie dan ook. Een autostoeltje? Dat moet natuurlijk voldoen aan de Europese Richtlijnen. De babykamer krijgt steeds meer technische snufjes. De digitale kamerthermometer staat naast een beeldbabyfoon en de baby mag alleen nog maar slapen op een sensormatrasje. We willen geïnformeerd worden over de meest uiteenlopende actuele ontwikkelingen, over wat het beste en het veiligste is. We doen ons uiterste best om het onze borelingen maar zo goed mogelijk te laten hebben en de risico’s zoveel mogelijk te beperken.
Alles pluizen we uit, behalve de (eerste) voedingen van onze kinderen. Dat begint zo langzaamaan een van de laatste heilige huisjes van babyland te worden. ‘Dat is ieders eigen keuze’, schermen we dan, want er zijn toch ‘gelijkwaardige alternatieven’! Een moeder zou maar eens een schuldgevoel krijgen over haar keuze…
Wat een onzin en wat paternalistisch gedacht! Als je volwassen genoeg bent om een kind op de wereld te zetten, wees dan ook volwassen genoeg om objectief te zijn over babyvoeding.

We houden er een dubbele moraal op na. We willen over alles geïnformeerd worden, we willen alles weten. En oh wee als de overheid of een andere partij iets achterhoudt. Nee, dan is Nederland te klein. Brand in Moerdijk, dioxine in eieren en bijwerking van medicijnen? Wij, consumenten, patiënten, studenten, etc… we zijn een volwaardig partij. Wij willen alle informatie hebben, om zélf een keuze te maken over de risico’s die we nemen.
Behalve blijkbaar wanneer het over babyvoeding gaat. Als die objectieve informatie uitvalt in het voordeel van borstvoeding, willen we er opeens niks meer over horen. Dan blijven we vooral zeggen dat het – jawel, hier is ie weer – ‘je eigen keuze is’ en ‘dat ze er met de fles ook wel komen’. Wat trouwens raar is, is dat je nooit iemand hoort over ‘je kinds keuze’. Zou die niet moeten kiezen? Het is tenslotte zijn basis waar je mee aan het experimenteren bent.

Mijn pleidooi: houd die twee dingen alsjeblieft uit elkaar: eigen keuze of gelijkwaardige keuze. Eigen keuze? Ja natuurlijk! Het blijft je eigen keuze of je voor moedermelk kiest of het kunstmatige alternatief, maar laat het dan een geïnformeerde en weloverwogen keuze zijn. Gelijkwaardige keuze? Nee, dat is het niet. Het blijkt uit steeds meer onderzoeken dat aan het voeden met kunstmatige zuigelingenvoeding risico’s verbonden zijn voor kinderen. Net zoals er risico’s zitten aan oude autostoeltjes en overgenomen-bedjes-van-vroeger. En daar zegt niemand over: ‘die kinderen komen er ook wel’.

Dus laten we alsjeblieft ophouden elkaar voor de gek te houden. Informeer je en maak je eigen keuze. Maar laten we elkaar niet gaan overtuigen dat borstvoeding een net zo goed alternatief heeft. We gaan elkaar immers ook niet wijsmaken dat gebruikte autostoelen veiliger zijn dan nieuwe!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen