Groene baby’s

column-73.jpg

Groen is goed en Gore weet er alles van. Het is duidelijk dat de kinderen van nu in de toekomst problemen krijgen met de energievoorraden. Ik wil ook graag mee doen in deze zorg voor de wereld maar vind dat soms best ingewikkeld. Is het nu wel of niet milieuvriendelijk om groen afval te scheiden? Zijn zonnecollectoren de investering waard gezien hun levensduur? En moet mijn nieuwe auto nu wel of niet op biobrandstof gaan rijden om verantwoord vervuilend te zijn?
Naast deze grote vraagstukken ga ik gewoon maar aan de slag met kleine besparingen. Ik zet mijn wasmachine op dertig graden, schaf spaarlampen aan en probeer zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal te verspillen.
Ook als gezin met een baby kan je een hoop doen om groen te zijn. Je kunt milieuvriendelijke luiers gebruiken, een tweedehands retrowieg aanschaffen, natuurlijke verzorgingsproducten gebruiken en vanzelfsprekend borstvoeding geven. Want als er iets milieuvriendelijk is, is dat borstvoeding geven. Een kleine rekensom.

Er zijn een flink aantal koeien nodig om alle baby’s die kunstmelk krijgen te voeden. In Nederland krijgt gemiddeld meer dan zestig procent van de baby’s tot een jaar een liter kunstmatige zuigelingenvoeding per dag. Dat is meer dan honderdduizend liter melk. Een koe produceert dagelijks ongeveer vijfentwintig liter melk op een dag. In Nederland zijn er dus ruim vierduizend koeien nodig om alle baby’s te voeden die geen moedermelk krijgen. De uitlaatgassen van koeien schijnen milieuvervuilender te zijn dan die van auto’s. Koeien poepen, boeren en laten scheten. Zij produceren daarbij methaan en lachgas, die respectievelijk 20 en 310 keer schadelijker zijn voor het milieu dan koolstofdioxide. Vierduizend koeien minder levert een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de luchtkwaliteit.

Daarbij kost het de nodige energie om de melk uit de koe bij de baby te krijgen: het melken, het vervoer naar de melkfabriek, het maken van melkpoeder uit melk en de controle daarvan. De verpakkingsdoos is een grote belasting voor het milieu en dan noem ik nog niet eens alle marketingprullen die erbij worden geleverd en vervolgens weer worden weggegooid. Hygiënisch werken met flessen en spenen kost water, schoonmaakmiddelen en warmte. Ook gebruiken moeders die flesvoeding geven extra kraam- en maandverbanden omdat ze meer vloeien en sneller weer ongesteld zijn.

Om een evenwichtig beeld te geven noem ik ook de milieubelastende maatregelen die nodig zijn om borstvoeding te geven. Het eventuele gebruik van een elektrische kolf is daarbij denk ik de grootste factor. En natuurlijk de energiekosten om moedermelk in te vriezen. Misschien ook nog de twee extra luiers per dag die een borstgevoede baby vaker volpoept dan een flessenkind in het begin.

Alles bij elkaar krijgt borstvoeding een vette groene stempel. Door je kind borstvoeding te geven zet je een mooie stap om je huishouden CO2-neutraal te maken.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen