Genoeg?

column-120.jpgWanneer is het genoeg geweest? Fiene is nu twee jaar en twee maanden. Ze krijgt borstvoeding op verzoek en in de praktijk betekent dat een paar voedingen overdag en drie tot vier voedingen per nacht. Ik heb daardoor nu al een paar jaar iedere nacht niet langer dan twee uur achter elkaar kunnen slapen. Zolang ik op tijd naar bed ga en niet al te vroeg op hoef te staan, is dat best te doen. Maar nu begint het te zwaar te worden.
Mijn oudste wordt binnenkort vier jaar en gaat voor het eerst naar school. De luxe van een kinderdagverblijf waar we de kinderen zonder problemen tot half tien ‘™s ochtends af konden leveren, bestaat binnenkort niet meer. Het nieuwe haal- en brengschema is dermate ingewikkeld dat er een logistieke planning met militaire precisie aan te pas moet komen. De naschoolseopvang bij Berend‘™s school is namelijk vol. We hebben geen plekje voor hem kunnen bemachtigen. Dus moeten we nu iedere dag vroeg naar het werk zodat we weer vroeg naar huis kunnen om Berend op tijd op te halen van school. Voortaan moeten we stipt om 8.30 bij school zijn en voor die tijd moeten we Fiene al naar het kinderdagverblijf gebracht hebben. Dat betekent om 6.30 opstaan. Op zich geen drama, maar wel als je ‘“ zoals ik ‘“ gewend bent om op dat tijdstip je dochter bij je man in te leveren om nog anderhalf uur rustig te kunnen bijslapen zonder een peutertje tegen je aan geplakt.

De afgelopen paar weken heb ik geprobeerd om op tijd op te staan, met als enige resultaat dat ik al weken met een verkoudheid loop te kwakkelen die maar niet over wil gaan. Op deze manier red ik het gewoon niet. Dus vraag ik mij nu voor het eerst af of ik de borstvoeding actief moet gaan afbouwen. De nachtvoedingen red ik niet meer als ik zo vroeg op moet. De ochtend- en avondvoedingen en alle momenten daartussenin dat Fiene vraagt ‘Melk dinkuh?’, zijn geen enkel probleem. Maar de nachtvoedingen helaas wel.

Ondanks dat ik Fiene voor Nederlandse begrippen al extreem lang voed en niet eens alle voedingen wil afbouwen, heb ik het er toch moeilijk mee. Ik was helemaal niet van plan om actief af te bouwen. Ik wilde het tempo liever door Fiene zelf laten bepalen. Ik hik er nu al dagenlang tegenaan, maar zie echt geen andere oplossing meer.

We hebben mijn grens bereikt en ik zeg: genoeg!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen