Gebroken nachten

Afwachtend luister ik even of het doorzet of niet. Het lijkt mee te vallen. Het blijft bij een kreuntje.
Een enkele keer hoor ik de dekens wat schuifelen. Daarna hoor ik weer alleen de ademhaling en het tikken van de klok over de babyfoon.
Ik ga weer verder met de dingen waar ik overdag erg veel zin in heb, maar niet aan toe kom. Dan houden huiselijke werkzaamheden en de drie kanjers mij daar ver vandaan…
Rond 19:00 uur gaan we met zijn vieren slapen, in onze slaapkamer, op ons “kingsize” waterbed.
De oudste ligt helemaal rechts, de middelste links, en ik begin met de jongste, die nu bijna tien maanden is, naast het waterbed op de matras van het éénpersoonsbed. Ons bed is dus eigenlijk twee bedden, van muur tot muur, alles op dezelfde hoogte, met de in- en uitgang over het hele voeteneinde. Een echt speelparadijs om koppeltje te duikelen en te rollebollen, als ze de kans krijgen. De jongste drinkt bij me, terwijl ik de koude voetjes van onze middelste op mijn warme, blote rug voel. Dat vindt ze het fijnste plekje, ook wel logisch als je je sloffen nooit aan wil en dus ijsklompjes hebt. Gelukkig ben ik er op voorbereid als ik haar koude voetjes voel, dat doet ze wel vaker de laatste tijd.
Zodra de jongste is ingedommeld, kruip ik tussen de andere twee in. De middelste wil even geknuffeld worden en zoekt dan haar draai, soms tegen me aan, soms liever alleen. De oudste kan niet wachten tot hij tegen me aan mag komen liggen, lekker warm bij mama die ook nog even heerlijk op je rug wil krabbelen. Binnen tien minuten zijn we allemaal onder zeil.
Meestal word ik na een half uurtje weer wakker van onze jongste. De laatste maanden is dat eigenlijk standaard. Ik herken het van de andere twee, dat deden zij ook op deze leeftijd. Hij drinkt dan nog even de andere borst om vervolgens weer in te doezelen.
Als het me lukt mijn ogen open te houden, ga ik naar beneden. Nog wat opruimen en dan mijn eigen dingen doen.

Rond 21:00 hoor ik de jongste over de babyfoon wat kreunen. Ik spurt naar boven en draai hem op zijn andere zij. Meestal slaapt hij dan weer lekker verder. Soms wil hij dat niet en hou ik hem zittend op bed recht tegen me aan, terwijl ik hem zachtjes op zijn ruggetje klop om te kijken of er nog een boertje komt. Als dat niet werkt leg ik hem weer op zijn zij om nog een klein slokje te drinken, waardoor hij weer dieper gaat slapen. Een heel enkele keer heeft hij het nodig om rond gedragen te worden in de slaapkamer, omdat hij last heeft van het een of ander. Of ik neem hem mee naar beneden, op de bank, gezellig bij papa en mama. Als hij weer is ingeslapen, leg ik hem weer op zijn plekje terug.
Als het ongeveer 23:00 uur is hoor ik hem wakker worden. Ik ga naar hem toe, doe hem een schone luier om en laat hem weer zijn buikje vol drinken tot hij slaapt. Als ik even later ook al klaar ben om naar bed te gaan, schuif ik de oudste twee tegen elkaar aan in het midden, en kruip ik er aan de zijkant van de jongste bij en val in slaap. Er is nog net één plekje vrij aan de andere kant voor papa.
Op de wekker zie ik dat het 01:16 is als ik een kreuntje hoor. Ik trek hem naar me toe, hij drinkt wat en we dommelen weer in. Zo rond een uur of vijf, geloof ik, herhaalt dat zich. Vaak ben ik te slaperig om nog even op de wekker te kijken. Andere nachten kan het ook drie uur zijn en dan ook om half zes nog een keer. Soms wil hij niet drinken en draai ik hem alleen even op zijn andere zij, lekker tegen me aan, mijn neus en lippen in zijn zachte haartjes. Als de wekker gaat om zeven uur geef ik hem liggend zijn ontbijtje, zodat hij de ochtend mee op pad kan om zijn broer en zus naar de peuterspeelzaal en de basisschool te brengen.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen