Een mooi potje

Er staan twee mooie oranje dingen in mijn badkamer. Het ene is een prachtige fles met een ranke hals. Daar zit mijn favoriete parfum in. Het voelt goed als ik even een paar keer met de parfumfles spray en de walm met de warme geur op mijn huid voel dalen. Ik krijg er energie van en zin in het leven. De ander is meer een pot, maar toch mooi vormgegeven met een prachtige dieporanje kleur. Het bevat mijn vitamine-C-pillen-voorraad.
Als ik op drukke dagen veel taart met muisjes, blauwe dropjes en roze hartjes eet, haal ik de twee stuks fruit en de twee ons groenten niet altijd. Dan voelt het goed om een lekkere pil, bijna zo groot als een zetpil, naar binnen te slikken. Ik weet dat ik die vitaminen nodig heb. Maar eigenlijk weet ik nog beter dat ik gewoon spruiten, kiwi’s en sinaasappelen moet eten. Die vezels zijn belangrijk voor mijn darmen.”Eet gewoon goed, gezond en gevarieerd” vertel ik mijn klanten altijd. Maar ik luister soms niet zo goed naar mezelf.

De marketingman van de vitaminefabriek weet dat heel goed. Hij kent de hard werkende mensen die graag gezond willen blijven. Dus stopt hij die pillen in mooie potjes en bedenkt hij mooie leuzen om te zorgen dat het kopen van zijn product een goed gevoel geeft. Hij heeft het goed met mij voor, er staat zelfs op het etiket ‘een evenwichtige voeding bevat genoeg vitaminen’.

Ook over de marketing van babyvoeding wordt goed nagedacht, al mag er natuurlijk geen reclame voor worden gemaakt. Ik kom in veel kinderkamers en zie daar vaak een vrolijk poedermelkblik staan, perfect passend tussen alle babyspullen. De leuke babytasjes en gratis verrassingsdozen bevatten allerlei frutsels die het imago van de kunstvoedingfabrikant versterken. De verpakking van kunstvoeding heeft een slim afstrijkrandje en een deksel met een handig opgeborgen schepje blijft hygiënisch gesloten. Dat geeft een goed gevoel, ondanks dat je natuurlijk best wel weet dat borstvoeding beter is. Maar ach, zo erg is het niet. De kunstvoedingfabrikant heeft ook het beste met baby’s voor, ze zijn ook vóór borstvoeding. Dat staat zelfs op het etiket: ‘borstvoeding is de beste voeding’.

Er is niks mis met leuke frutsels bij een parfumflesje en mooie reclameleuzen voor sinaasappelen. Maar zodra mooie potjes mensen verleiden vitaminen te eten ten koste van een gezond eetpatroon, voelt het toch niet zo goed als ik dacht. Ik bedrieg mijzelf als ik het sinaasappeltje verruil voor pilletjes uit het mooie potje. Maar ja, ík kan morgen gewoon weer fruit en groente gaan eten.

Het is lullig als een argeloze moeder er vanuit gaat dat het wel meevalt met die kunstvoeding, omdat ze overal de leuke poedermelkverpakkingen kan kopen. Zij kan in principe niet meer beginnen met borstvoeding als ze een paar dagen kunstvoeding aan haar kind heeft gegeven.
Voor de baby is het allemaal nog lulliger. Die wil een warme borst met mensenmelk omgeven met lichaamsgeur van zijn moeder.
Hij komt bedrogen uit met het poederblik met hip design.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen