Dwangvoeding?

column338.jpgJe verantwoorden voor de rechtbank omdat je je dreumes geen borstvoeding geeft. Is dit de droom van ieder lid van de borstvoedingsmaffia? Of de nachtmerrie van alle zakkenvullers in de kunstmatige zuigelingenvoedingindustrie? Nee, het is realiteit in Aboe Dhabi!
In dit kleine Emiraat in de Verenigde Arabische Emiraten is een nieuwe wet rond kinderrechten aangenomen waarin, naast een verbod op kinderarbeid en zwaardere straffen bij seksueel misbruik van kinderen, ook een bepaling is opgenomen over borstvoeding. Volgens deze nieuwe wet hebben alle kinderen recht op borstvoeding tot de leeftijd van twee jaar. Deze moedermelk verplichting is gebaseerd op een passage uit de Koran.
Wat een grote tegenstelling met het borstvoedingsondermijnende beleid in ons westerse landje. Een beleid waarbij onze volksgezondheidsminister stelt dat het Voedingscentrum voorziet in goede en betrouwbare informatie over borstvoeding en dat er geen verdere ondersteuning van jonge moeders op dit gebied nodig is. Datzelfde Voedingscentrum laat vervolgens flink wat steken vallen en Kenniscentrum Borstvoeding tracht samen met andere vrijwilligersorganisaties deze informatielacune weer op te vullen. Lang leve de participatiemaatschappij.

Maar… borstvoeding verheffen tot een in de wet vastgelegd kinderrecht, is dat dan wel de juiste weg? Nee, ik vind van niet. De voeding die jij aan je kind geeft is jouw keuze. Ik heb enorm te doen met zo’n arm baby‘™tje dat een neptepel in zijn mondje gedrukt krijgt om met een sloot koemelk gedwangvoederd te worden. Staats(op)voeding is mij een brug te ver. Jouw zelfbeschikking over je eigen lijf en dus jouw recht om zelf te beslissen hoelang je je kind borstvoeding geeft is van groter belang dan twee jaar volmaakte voeding voor jouw kind. De moedermelkverplichting verlaagt jonge moeders in Aboe Dhabi tot een soort tweederangsburgers met minder rechten dan de andere inwoners.

Dan woon in toch liever in ons kikkerlandje, waar we de staat nog aardig achter de voordeur vandaan weten te houden en jonge moeders gelijke rechten hebben als ieder ander. Ik vind het een voorrecht om mijn kinderen al jarenlang zelf te kunnen voeden. Ik hoop dat ik door voorleven, informeren en het schrijven van columns andere moeders weet te inspireren en ondersteunen in de zoektocht van het beginnend moederschap. Zodat zij, geheel autonoom, ook beslissen om met hun kinderen te genieten van een jarenlange borstvoedingsrelatie.

*Met dank aan FreakingNews.com

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen