Borstvoedingswaarheid

Als verloskundige ben ik ervoor om mijn klanten voor te lichten over borstvoeding en hen daarbij te ondersteunen. Sommige klanten noemen mij daarom een borstvoedingsfanaat, anderen vinden dat ik een stimulerende kijk op borstvoeding heb.
Op de redactie van borstvoeding.com krijgen we wel eens van lezers te horen dat we de waarheid in pacht menen te hebben of tendentieus zouden zijn. Wat geeft iemand het recht om te zeggen dat zijn mening over borstvoeding goed is? Wanneer hebben we het geheim van de borstvoedingswaarheid gevonden?

Want geen baby is hetzelfde, alle vaders en moeders zijn anders en ik heb tweemaal zoveel borsten als vrouwen gezien. Voeg daarbij nog eens het verloop van de bevalling, de conditie van de baby en de gezinssituatie en je kunt miljoenen manieren bedenken hoe een borstvoedingsproces kan verlopen in een gezin. De manier waarop iemand de borstvoedingsperiode door is gekomen, bepaalt zijn ervaring en beïnvloedt zijn mening. Je eigen mening is een beetje je eigen waarheid.

Zo is het onderwerp borstvoeding een hot item, een gevoelig punt en in internetdiscussies hierover vliegen de cyberscherven in het rond. Mensen worden beschuldigd van fanatisme als ze alleen voor de borst gaan, van slecht ouderschap als ze kunstvoeding geven.

In de gezondheidszorg willen we onze wijsheden niet alleen baseren op ervaringen van individuen maar vooral op gegevens van grote groepen. Deze kennisverzameling geeft namelijk meer inzicht over processen of ziektes in een groep. Wetenschappelijk onderzoek wordt ‘“als het goed is- volgens bepaalde regels uitgevoerd en heeft daardoor zeggingskracht. Daarmee doen we vervolgens voorspellingen ten aanzien van individuen. Het lastige hieraan is dat er steeds weer nieuwe kennis komt waardoor inzichten blijven veranderen.

Zo gaat dat dus ook met de kennis over borstvoeding. Deze kennis zou je een objectieve waarheid kunnen noemen waar zorgverleners zich ook aan moeten houden. Maar er is niet over elk onderwerp evenveel bewijsmateriaal. Dus zijn ook ervaringen en inzichten van professionals van belang. Waar hecht hij/zij de meeste waarde aan: zijn eigen jarenlange (vastgeroeste) ervaring of nieuwe inzichten op basis van wetenschappelijke onderbouwing. En elke persoonlijke situatie vergt een benadering op maat omdat borstvoeding een proces blijft wat bij ieder mens weer anders verloopt.

Voor mij bestaat er een zo dicht mogelijke benadering van de waarheid van borstvoeding op basis van huidige inzichten en ervaringen. Ik houd daar rekening mee in mijn voorlichting in de zwangerschap en bij het begeleiden van moeders in het kraambed. Ik heb als verloskundige daarin een verantwoordelijkheid voor de gezondheid van moeder en kind. Dus zeg ik hardop dat borstvoeding heilzaam is voor moeder en baby en kunstvoeding is daarom een mindere keus. Ik wil graag accepteren dat ouders kiezen voor kunstvoeding, maar niet voordat ik ze de risico‘™s ervan heb verteld. Dat betekent niet dat ik mensen veroordeel die geen gebruik van deze optimale zorg willen maken. Zorg kan niet worden opgedrongen, iedereen blijft baas over zijn eigen lichaam.

Zoeken naar de beste informatie over borstvoeding en dat vertalen naar optimale zorg voor moeders en baby‘™s, blijft een grote maar leuke uitdaging. Maar dé waarheid over borstvoeding heb ik niet en zal wel nooit volledig kunnen worden omschreven. Borstvoeding blijft een mysterie tussen moeder en kind.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen