Bijsluiter

column-242.jpgBij ieder medicijn zit een bijsluiter. Uit pure zelfbescherming zou ik de bijsluiter niet moeten lezen. Ik word meteen nerveus als ik alle mogelijke bijwerkingen voorbij zie komen. Na het lezen van de samenstelling, waarvan praktisch alle termen me helemaal niets zeggen, word ik nog onrustiger. Ik was wel van plan al deze vreemde stoffen in mijn lichaam te stoppen.
Ik schrok laatst enorm toen ik de vergelijking van ingrediënten tussen moedermelk en kunstmatige zuigelingenvoeding op borstvoeding.com zag staan. Ik wist niet dat er in kunstvoeding zo enorm veel ingrediënten ontbraken. De ingrediënten die er wel in zitten, zijn vaak de synthetische vervanger van de natuurlijke variant in moedermelk. Ik dacht dat anno 2011 de kunstvoedingsindustrie moedermelk toch wel iets beter zou kunnen benaderen, zoals ze dit in de reclame beweren, maar niets bleek minder waar.

Kunstvoeding bevat ongeveer 45 ingrediënten. Moedermelk daarentegen bevat minimaal 234 ingrediënten. Per keer verschilt de samenstelling van moedermelk, dus de lijst is niet eens uitputtend. Dat is toch haast ongelooflijk? Hoe is het dan mogelijk dat de reclame iedere nieuwe ouder wil laten geloven, dat kunstmatige zuigelingenvoeding net zo goed voor hun kindje is als moedermelk? Misleiding in haar puurste vorm, maar het mag blijkbaar allemaal gezegd en beweerd worden. Ik word er intens verdrietig en boos van, want ouders maken nu keuzes gebaseerd op misleidende informatie. En nog erger: hun baby’s krijgen voeding van inferieure kwaliteit.

Aan kunstmatige zuigelingenvoeding worden ook stoffen toegevoegd die zich gelukkig helemaal niet in moedermelk bevinden. Zoals maltodextrine, ook wel glucosestroop genoemd. Dit ingrediënt bevindt zich bijvoorbeeld in snoep en in sportdranken. Normaal gesproken zou iedere moeder maltodextrine vermijden voor haar baby. Je gaat je pasgeboren kindje tenslotte nooit snoep geven of een energiedrankje laten drinken. Of l-carnitine, wat vooral wordt gebruikt als vetverbrander bij mensen bij overgewicht. Als je het zou weten, zou je l-carnitine nooit geven aan je kindje. Wat moet een baby of peuter met een vetverbrander?

Zou een bijsluiter voor kunstvoeding met daarin een korte, eerlijke uitleg over de ingrediënten en waar deze nog meer voor worden gebruikt, een oplossing kunnen zijn? Iedereen heeft toch recht op de juiste informatie? In die bijsluiter zou ook de gehele samenstelling van moedermelk komen, zodat er een reële vergelijking ontstaat.

Ik geloof dat iedereen het allerbeste wil voor hun kindje, maar zonder juiste informatie kan niemand een weloverwogen beslissing maken. Misleidende reclames zetten jonge ouders op het verkeerde been. Moeder en vaders zouden een echte eerlijke vergelijking tussen moedermelk en kunstmatige zuigelingenvoeding voorgeschoteld moeten krijgen. Fabrikanten, durf eerlijk te zijn over babyvoeding!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen