Borstvoedingseminar: New legislation on breastfeeding

aruba06.jpgVandaag, op 5 mei, organiseerde PLM het Seminar: The New Legislation on Breastfeeding: A Win-Win for both Employers and Employees. Op 30 september 2008 wordt in Aruba de wet aan genomen die moeders die borstvoeding geven het recht geeft om een kwart van de werktijd te gebruiken voor het voeden van de baby, dan wel het afkolven van moedermelk voor de baby. De wet, precies dezelfde zoals wij die kennen in Nederland, blijkt nog niet zo simpel: werkgevers en werknemers kloppen regelmatig aan bij PLM met vragen, of om bemiddeling bij conflicten. Genoeg reden om een seminar over dit onderwerp voor werkgevers te organiseren.
aruba07.jpgWendy Maduro, de voorzitter van PLM, maakt duidelijk waarom er wetgeving moest komen. Steeds meer moeders werken, momenteel bestaat de helft van de werkende bevolking uit vrouwen; en steeds meer moeders geven borstvoeding. En ja, borstvoeding heeft zo zijn voordelen, juist als het kind langer dan zes maanden borstvoeding krijgt. Werk blijkt toch een groot opstakel, en met de wet in de hand, hebben moeders nu het recht en kunnen ze, als ze borstvoeding geven, de tijd nodig voor voeden of kolven opeisen. Zo krijgt borstvoeding toekomst en kunnen moeders voeden, als zij dat willen, tot een jaar of twee jaar.
Precies zoals de WHO dat ook aanbeveelt.

Wat houdt de wet nu precies in?

aruba08.jpgMonica Kock, advocaat, heeft al vaak moeders bijgestaan in conflicten met werkgevers. Zij maakt het publiek stap voor stap duidelijk hoe het voedrecht en kolfrecht nu precies in elkaar steekt. Hoe lang negen maanden zijn, blijkt ook op Aruba een vraag. Negen maanden is toch echt negen maanden; langer voedrecht is er niet. Monica legt uit hoe een kolfkamer er uit moet zien, en vertelt dat de moeder het recht heeft de tijden aan te geven die voor haar belangrijk zijn om te voeden of kolven. Dat kan haar niet opgelegd worden.

Ondergetekende vertelt over…

aruba10.jpg… het belang van borstvoeding, over het proces van conceptie, zwangerschap, bevalling en borstvoeding, en ga daarna uitgebreid in op de voordelen voor de werkgever als deze borstvoedende moeders de gelegenheid geeft om te voeden. Die voordelen zijn niet mals

  \t

 • 50% minder verzuim t.o.v. moeders die hun baby voeden met kunstmatige zuigelingenvoeding
 • \t

 • lagere turnover van personeel
 • \t

 • drie dollar kostenbesparingen tegenover elke geïnvesteerde dollar
 • \t

 • hogere productiviteit van de moeder
 • \t

 • grotere loyaliteit tegenover de werkgever en het bedrijf
 • \t

 • borstvoedingsvriendelijk image van het bedrijf

aruba09.jpgDe sprekers krijgen een zilver gespoten bronzen beeldje van een moeder die haar kind vlakbij vasthoudt. Ik ben er erg blij mee, past goed bij het beeld dat ik kreeg voor de borstvoedingsprijs 2006.

Het komend weekend

Ik ben dan vrij en zal tijd hebben voor leuke zaken zoals paardrijden, snorkelen en eiland verkennen. Ook kan ik me voorbereiden op de presentaties voor moeders op maandag en professionals op dinsdag. En natuurlijk ga ik schrijven, eindelijk tijd voor!

 • Lees hier de andere berichten over #borstvoeding #aruba.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen