De Negenmaandenbeurs

column-211.jpgDe Negenmaandenbeurs; vijf dagen was ik er. Vijf dagen met een overweldigende hoeveelheid zwangere vrouwen. Ik had nog nooit zoveel zwangeren bij elkaar gezien.
Ook erg merkbaar aanwezig waren de kunstvoedingsfabrikanten. Nou was die aanwezigheid niet zo’n groot probleem denk ik; aanstaande ouders hebben recht op informatie op allerlei gebieden. Alleen is het de kwaliteit van de informatie, geboden door deze fabrikanten, die me zorgen baart. Op de websites van de verschillende kunstvoedingsmerken wordt namelijk ook over borstvoeding geschreven. Maar hoe betrouwbaar is dat? Ik denk er het mijne van. Een website gemaakt door een kunstvoedingsfabrikant is natuurlijk per definitie niet onafhankelijk.
Er staat bijvoorbeeld dat borstvoeding ‘het beste voor je baby is’. Nergens wordt genoemd dat het gebruik van kunstvoeding negatieve gevolgen kan hebben: er wordt alleen vermeld dat borstvoeding beter is, zoals voorgeschreven door de wetgeving. Maar ach, ‘goed is goed genoeg’, zo redeneren veel ouders, en daar maken de fabrikanten van kunstvoeding dankbaar gebruik van. Je vindt op de sites ook ‘handige’ afbouwschema’s, want daar kan je volgens de kunstvoedingsfabrikanten niet snel genoeg mee beginnen.
En een waarschuwing die ik op één van de websites las vind ik toch echt het toppunt: ‘Als je niet voldoende eet en geen extra reserve aanlegt, zul je je slap en moe gaan voelen. En de kwaliteit van je borstvoeding kan daardoor achteruit gaan!’

Ik bekeek het Negenmaandenbeurs-spektakel met opgetrokken wenkbrauwen. Ik zag vooral grote en dure stands van de kunstvoedingsfabrikanten. Ik moet het ze nageven, de marketingafdeling is sterk. In een quiz met suggestieve vragen werden aanstaande ouders doelgericht en doelbewust gewezen op de ‘“in de ogen van de fabrikanten- superioriteit van kunstvoeding. De enorme stands, meteen bij de ingang, waren niet te missen en de sponsoring van het evenement was ook evident.

Veel ouders zag ik lopen met gesponsorde tassen en trolleys met flitsende kunstvoedingreclame. Want op de Negenmaandenbeurs is nog wel wat te halen voor de makers van poedermelk. Van de pas bevallen vrouwen in Nederland maakt volgens de laatste gegevens van het CBS verreweg het grootste deel (zo’n 80%) een start met borstvoeding. Meteen na de geboorte geven dus veruit de meeste vrouwen borstvoeding. Ik vermoed dat het een cijfer is dat graag anders gezien wordt door de dames en heren van de ‘kunstvoedingsmaffia’. Want eerlijk is eerlijk: winst is winst. Desnoods over de ruggetjes van pasgeboren baby’tjes.

Gelukkig was er op de Negenmaandenbeurs ook een stand van het Voedingscentrum waar de VBN en La Leche League stonden, inclusief voedings- en kolfruimte en dames met écht verstand van borstvoeding. En er was zelfs een mooie tas van de VBN waarin alle folders met zin- en onzinproducten gedaan konden worden. Een promotietas, zoals er ook tassen van allerlei andere instanties werden weggegeven. Op die manier werd natuurlijk borstvoeding gepromoot. Want op de tas stond een prachtige foto van een kindje aan de borst, zodat iedereen kon zien hoe mooi het is: een pasgeboren kindje, drinkend aan de borst.

Volgend jaar zijn ze er weer, de fabrikanten van kunstvoeding met hun enorme stands en enorme budgetten. Maar ook wij, de vertegenwoordigers van VBN en LLL, staan dan weer klaar met onze enorme kennis van, en enorme passie voor, borstvoeding.
Ik ben er nu al klaar voor!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen