Tien tips voor mijn kleinkind

column349.jpgVanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger was, heb ik een dagboek voor mijn baby bijgehouden. Ik wil graag een stukje uit dat dagboek delen:

Lieve Lucia,
De afgelopen dagen had ik geen tijd om in jouw dagboek te schrijven, ik was ‘s avonds zo moe. Vandaag heb ik weer energie om te schrijven. Jij ligt naast me, heerlijk te slapen. Je bent nu vijf maanden en het is misschien niet het juiste moment om over mijn kleinkind te beginnen, want als het aan mij ligt duurt het nog minimaal vijfentwintig tot dertig jaar voordat jij zelf moeder wordt en toch doe ik het.
Toen jij geboren werd, had ik nog nooit een luier verschoond. Ik wist niks van baby’s, luiers of borstvoeding. In de afgelopen maanden heb ik er heel veel over gelezen. Ik vrees dat ik die kennis weer vergeten ben als jij voor het eerst moeder wordt en ik dus oma. Daarom schrijf ik het nu vast voor je op, omdat ik het belangrijk vind dat jij bij de start al weet wat ik pas nu ontdekt heb.
Laat jouw baby nooit huilen
Alsjeblieft, geloof mama, het is echt niet goed om jouw baby te laten huilen. Ik wil zelfs stellen dat het heel erg slecht is. Het is onzin dat het nodig is om in slaap te vallen of dat het goed voor de longen is. Jij valt nooit huilend in slaap, want ik zit naast je in dit dagboek te schrijven totdat je slaapt. Tegenwoordig vind je het leuk om te gillen, dat is denk ik beter voor jouw longen dan minutenlang alleen huilen. Huilt jouw baby, kijk wat er aan de hand. Als het geen dorst heeft of een volle luier, wil jouw baby waarschijnlijk dichtbij jou zijn en door je vastgehouden worden.

Geef zolang mogelijk borstvoeding, het liefst minimaal twee jaar
Op dit moment is het advies om de borstvoeding vol te houden totdat een baby zes maanden is. De WHO adviseert zelfs minimaal twee jaar. Trek je niks aan van commentaar dat je na die zes maanden ‘nog’ de borst geeft. Laat je niet onzeker maken door alle (sluik-)reclame voor kunstvoeding of van de wijs brengen door moeders die zelf hun kind met kunstvoeding groot gebracht hebben. Hou vol, borstvoeding is echt het beste voor de baby èn voor jou.

Na een maand of vier duurt het voeden nog maar vijf minuten
Geniet van al die uren dat je met jouw baby aan jouw borst zit of ligt. Jij was vier maanden toen je ineens na vijf minuten stopte met drinken. Ik snapte er niks van, totdat ik hoorde dat je op deze leeftijd geleerd had om efficiënter te drinken.

Draag jouw baby zoveel mogelijk
Zodra ik jou in de draagdoek doe, worden zowel jij als ik rustiger. Het effect is echt bijzonder. Voor jouw baby is het belangrijk om zo dicht mogelijk bij jou of de vader te zijn en vanuit de draagdoek is het erg veilig om de wereld te ontdekken.

Praat tegen jouw baby
Vertel jouw baby wat je gaat doen: ‘Ik til nu jouw benen omhoog en hupla, jouw billen. Kijk, mama haalt de luier weg.’ Ik ben er van overtuigd dat jij heel goed snapt wat ik tegen je zeg en met me meewerkt. Soms val je in slaap aan mijn borst, met mijn tepel in jouw mond. Als ik tegen je zeg: ‘œLaat maar los als je klaar bent met drinken.‘, laat je binnen een paar tellen inderdaad los.

Slaap samen met jouw baby
Samen slapen is geweldig. Niet samen slapen heeft nadelen, zoals een hoger risico op wiegendood. Dat is echt mijn nachtmerrie. Doordat jij en ik samen in mijn grote bed liggen, maak ik meer oxytocine aan, wat de borstvoeding stimuleert. En sinds jij bij mij in bed slaapt, slapen we allebei een stuk beter. Doe het wel veilig alsjeblieft.

Het is normaal dat jouw baby ‘s avonds ieder uur wil drinken
Gelukkig las ik op tijd een boek dat me geruststelde dat het normaal was dat jij ieder uur wilde drinken vanaf circa zes uur tot elf uur ‘s avonds. Het is een fase, dit gaat echt ook weer over.

Rust voor jou en de baby is het belangrijkste
Jij en de baby zijn het belangrijkste. Volg jouw intuïtie en gevoel. Zorg voor rust voor jezelf en de baby. Mijd mensen die je stress geven. Het huis hoeft echt niet perfect schoon en hopelijk ben ik tegen die tijd nog gezond genoeg om je te helpen, zodat jij je op jouw baby en jezelf kunt richten.

Never move a sleeping baby
Dit advies kreeg ik van Ulla, mijn Duitse collega met de tweeling. Iedere keer als jij in slaap gevallen was en ik je verplaatste werd je direct wakker. Toen ik me hierover beklaagde tegen haar gaf ze me dit advies. Ik weet nu dat ze gelijk heeft.

Kijk je baby aan tijdens het voeden
Ik ging op een gegeven moment lezen tijdens het voeden, totdat ik las dat oogcontact belangrijk is voor de hechting. Ik keek je aan en jij keek me niet meer aan met jouw mooie bruine ogen. Het kostte me een week om ‘de schade’ te herstellen en we elkaar weer vol liefde aanstaarden tijdens het voeden.

Er zijn vast nog meer tips en andere dingen waar ik in de komende maanden (en jaren!) achter ga komen, maar op dit moment wil ik dit met je delen. Mama bewaart alle boeken die ze gelezen heeft voor jou, zodat je ze, tegen de tijd dat je zelf moeder wordt, ook kunt lezen.

Liefs, Mama

Welke tips heb jij voor het moment dat jouw kind vader of moeder wordt?

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen