In Nederland en België zijn er regelingen rondom het geven van borstvoeding en het werk van de moeder. Maar deze regelingen gelden alleen tot een bepaalde leeftijd van het kind. Hoe doe je het als je door wilt gaan met borstvoeding geven, en als je ook buitenshuis werkt? In dit artikel, deel één uit de serie van drie, geven we je een aantal tips en vertellen moeders hoe zij het zelf allemaal regelen.
Borstvoeding en baan combineren
Er zijn veel manieren om borstvoeding en een baan te combineren. Het kan zijn dat je overweegt om een deel van de voedingen of het kolven af te bouwen. Sommige moeders kunnen de kolfbeurten of voedingen tijdens hun werkuren afbouwen en op hun vrije dagen borstvoeding op verzoek blijven geven. Andere moeders merken dat ze overvolle, pijnlijke borsten en verstopte melkkanaaltjes of zelfs borstontstekingen krijgen, als ze niet regelmatig blijven kolven of voeden. Zij moeten beslissen om tijdens hun werkuren wat langer te blijven voeden of kolven of om de borstvoeding actiever af te bouwen. De kans dat het goed gaat als je op je werkdagen en vrije dagen een wisselend aantal voedingen geeft wordt groter naarmate je kind ouder dan negen tot twaalf maanden wordt en meer vaste voeding eet.
Hoe regel je het kolven als je kind de ‘maximale’ leeftijd bereikt heeft
Maar, het is vaak goed mogelijk om ook overdag te blijven voeden of kolven. Dan heb je tijdens je werkuren mogelijk tijd nodig om te voeden of te kolven. Hoe regel je dat als je kind al ouder is dan de maximale leeftijd, zoals in België zeven maanden en in Nederland negen maanden, waarvoor de officiële regelingen gelden? We geven je een aantal suggesties.
-
\t
- Je gaat gewoon door met voeden of kolven zoals je dat gewend was. Soms is dit geen probleem, zeker als je je eigen tijd kunt indelen en je of snel klaar bent of onder het kolven of voeden stukken kan lezen of andere werk kan verrichten.
- Je overlegt met je leidinggevende of je tijdens je werktijd kan blijven kolven of voeden. Sommige leidinggevenden vinden het helemaal geen probleem. Andere mensen roken immers tijdens hun werktijd, bellen met kennissen of lezen hun privé e-mail.
- Je gebruikt je pauze om te voeden of kolven. Je kunt eventueel vragen of je je pauze in meerdere delen mag opnemen. Dan kan je tijdens je werkdag meerdere keren kolven of voeden.
- Je begint eerder of stopt later. De extra tijd gebruik je om te voeden of kolven.
- Je neemt elke werkdag een half tot heel uur ouderschapsverlof of vakantie op. Deze tijd gebruik je om te voeden of kolven.
\t
\t
\t
\t
Langer borstvoeding geven vraagt soms wat creativiteit
Creativiteit bij het plannen en je dag indelen. Een meedenkende en welwillend leidinggevende kan het allemaal makkelijker maken.
Als je ervoor kiest om om de kolfbeurten overdag op je werkdagen af te bouwen of te verminderen, is het aan te raden om dit geleidelijk aan te pakken. Je kunt even vaak blijven kolven en per kolfbeurt steeds minder kolven of minder vaak gaan kolven. Vaak gaat dit het makkelijkst als je de kolfbeurten steeds opschuift. Als je de ene week om 10:00, 13:00 en 16:00 kolft, kolf je de week daarop om 11:00 en 15:00. Als je borsten niet te vol of pijnlijk worden en je melkproductie niet verder afneemt dan dat je wilt, kan je na minimaal een of twee weken om 13:00 gaan kolven. Als ook dit goed gaat, kan je deze kolfbeurt steeds iets opschuiven. Als je merkt dat je borsten toch overvol of pijnlijk worden, dat je last krijgt van verstopte melkkanaaltjes of dat je melkproductie te snel afneemt, kan je weer vaker gaan kolven. Net als bij het volledige afbouwen van de borstvoeding, is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en niet te overhaast te werk te gaan.
Moeders
Anna, Nelleke, Gitte, Miranda, Barbara, Frouwkje, Anke, Lianne, Annette.
Anna
Ons lieve dochter Sarah is inmiddels negen maanden en ze heeft elke voeding live gekregen. Toen ze elf weken was, wilden we moedermelk gaan geven in een zuigfles. Ik moest immers weer werken als ze negentien weken zou zijn. Maar dat ging anders dan we dachten en Sarah dronk niet uit de fles. We hebben alles geprobeerd, maar het lukte haar gewoon niet. Nu woon ik vijf minuten van mijn werk. Ik heb overleg gehad met mijn baas en ik mocht tijdens werktijd naar huis om te voeden. Sindsdien ga ik twee keer per dag naar huis om Sarah te voeden. Nu is het officiële kolf- of voedrecht verlopen, maar na, opnieuw, overleg mag ik naar huis blijven gaan om te voeden. Dit zal wel mijn eigen tijd zijn, maar die kan ik op andere momenten weer compenseren. Dus ik hoop Sarah nog een hele tijd borstvoeding te kunnen geven!
Nelleke
Flynn is bijna één jaar. Ik heb nooit gedacht dat ik zo lang zou voeden en ik wil nog lang niet stoppen. Ik vond het nooit erg speciaal, borstvoeding is wat het is: logisch na m’n bevalling en goed voor mezelf en mijn kind. Maar nu Flynn ouder is, ga ik het specialer vinden. Het is meer dan voeding alleen, merkte ik de afgelopen tijd. Flynn werd anderhalf maand lang ineens zes tot acht keer per nacht wakker en was ontroostbaar. Samen slapen en onbeperkt drinken, gaf ons alledrie rust en slaap. Wat zou ik zonder ‘mijn meiden’ moeten, dacht ik toen vaak. Ik hoop er nog lang van de borstvoeding te mogen genieten, maar dat hangt helemaal van Flynn af, hij mag het bepalen.
Gitte
Ik werk minstens veertig uur per week en geef borstvoeding aan mijn dochter van bijna negen maanden. Toen ik weer aan de slag ging, was ze slechts twaalf weekjes . Ik heb haar totdat ze zes maanden was naar mijn werk meegenomen. Haar wippertje stond naast de telefoons op mijn bureau, zij spelen en ik werken. De ene dag ging makkelijker als de andere, maar ik kon gewoon borstvoeding op verzoek geven. Nu gaat ze naar de crèche en ik kolf twee keer per dag. De moedermelk drinkt ze op de crèche. ‘s Avonds drinkt ze eerst bij mij en later op de avond clustert zij. Dit is mijn Zen moment. Dan kan ik de werkdag pas écht achter mij laten en genieten van mijn dochtertje en de borstvoeding. ‘s Nachts slapen we samen en krijgt mijn dochter borstvoeding op verzoek.
Miranda
Helena word binnenkort een jaar en ik geef dankzij ouderschapsverlof en het feit dat zij een fervent flesweigeraar is, nog steeds borstvoeding! Ik werk maar zeven uur per week. De eerste periode kwam mijn partner met Helena op het werk en voedde ik haar daar. Maar nu kan ze uit een beker drinken. Ik kolf op mijn werk en zij drinkt moedermelk uit een beker. Mijn baas en collega’s vinden dat allemaal prima. Ze geven mij echt de ruimte en het gevoel dat het goed is. Over een aantal maanden loopt mijn ouderschapsverlof af maar dan ik zie wel waar het schip strandt. Wie dan leeft, wie dan zorgt!
Barbara
Ik heb nooit problemen gehad met het kolven tijdens het werk. Ik werkte in de kinderopvang en kon altijd in overleg met mijn collega’s tijd vrijmaken om te kolven. Nu had ik het voordeel dat kolven bij mij heel makkelijk ging en ik dus amper twintig minuten weg was. Een ander verhaal is hoe het met Emma ging. Zij was een notoire flesweigeraar en bliefde mama’s melk alleen uit mama. Dat was voor mij een van de redenen om tijdelijk te stoppen met werken. De stress van een kindje dat niet goed dronk was net iets te veel.
Tegen de tijd dat ze ook iets anders at en dronk ben ik op uitzendbasis gaan werken. Ik heb toen ook geen problemen gehad, kolven deed ik meestal in mijn lunchpauze en een plekje was ook gauw gevonden. Ik heb gekolfd tot Emma een jaar was. Daarna was het nog voor Emma nog voor mijn productie een probleem dat ze de ene dag meer dronk dan de andere.
Frouwkje
Ik ben gestopt met kolven toen Anne negen maanden was. Mijn productie was toen stabiel genoeg om het stoppen met kolven op te vangen, ik denk omdat ik maar twee dagen werk. De dagen dat ik niet werkte, tot mijn zoon een jaar was, kolfde ik thuis voldoende om mee te geven naar het kinderdagverblijf. Sinds hij ruim een jaar is, drinkt hij alleen moedermelk als ik er ben. Als ik er niet ben drinkt hij iets anders.
Anke
Toen Lente zes maanden was, moest ik terug beginnen werken. Omdat ze nog niet veel at van de groenten en het fruit die we haar aanboden, bleef ze overdag gekolfde moedermelk drinken. Gelukkig mocht ik van mijn werkgever op het werk kolven zolang het nodig was. Uiteindelijk heb ik dit gedaan tot ze acht maanden was. Lente is nu elf maanden en krijgt ‘s morgens en ‘s avonds de borst. Wat wel een beetje lastig is, is dat ik in een laboratorium werk en contact moet vermijden met een aantal toxische stoffen. Daarom moet ik vaak de hulp inroepen van collega’s om de ‘gevaarlijke’ stappen van mijn experiment over te nemen. Gelukkig heb ik schatten van collega’s, die deze zaken met een glimlach van mij overnemen!
Lianne
Mijn zoon Noah is nu een jaar en krijgt nog steeds borstvoeding! Dat is iets om trots op te zijn! Zelf werk ik drie dagen, woensdag, donderdag en vrijdag. Ik heb tot negen maanden intensief gebruik gemaakt van mijn kolfrecht en tot kort geleden tijdens mijn lunch gekolfd. Sinds kort kolf ik overdag niet meer. Iets wat ik erg spannend vind want ik wil niet dat mijn productie terug loopt hierdoor. Maar mijn kolfresultaat was op het laatst zo laag dat het de moeite waard niet meer was. Nu drinkt Noah nog zo gulzig en klokkend uit mijn borst als ik weer thuis kom. Daar kan nu, naar mijn idee, geen kolf meer tegen op!
Na mijn zwangerschapsverlof ben ik weer drie dagen per week bij twee verschillende banen aan het werk gegaan. Bij mijn ene baan was het kolven vrij makkelijk. Na wat ruimtes uitgeprobeerd te hebben waar ik tijdens het kolven mij voornamelijk verveelde, ben ik gaan kolven in onze administratie ruimte, waar ook een computer is. Alleen mijn collega’s kwamen soms binnen om iets te pakken. Dat was geen probleem voor mij. Tijdens het kolven kon ik surfen op internet of de notulen van de laatste vergadering uitwerken. Dit ging prima zo.
Mijn andere baan was als groepsleidster bij verstandelijk gehandicapten. Dat was lastiger. Het was moeilijker om tijd vrij te maken en om mijn collega even alleen te laten met het werk. Een vervanger voor tijdens het kolven was er niet. Toch blik op oneindig. Ik doe dit voor mijn kind. En collega’s die het met je eens zijn, hielpen om het toch te doen. Aan het eind van de negen maanden was de toeschiet reflex minimaal. Een oxytocine neusspray bracht de oplossing. Na negen maanden gevraagd of het goed was om tijdens de pauzes te blijven kolven. Dit was prima. Het werkte echter niet. Mijn zoon was toen zo ver dat hij ‘s morgen, ‘s avonds en ‘s nachts dronk. Ook zonder kolven bleef de productie op peil. Was ik er, dan dronk hij. Was ik er niet kreeg hij ander eten en drinken.
Annette
Mijn zoontje is nu ruim negen maanden en het kolven onder werktijd zit erop. Hij heeft ernstige eczeem en heeft al eens een flinke allergische reactie vertoonde op kunstvoeding die hij per ongeluk had gekregen op de crèche. Daarom wil ik graag nog even doorgaan met de borstvoeding. Mijn leidinggevende staat helemaal achter mijn besluit en ik mag voorlopig dan ook gewoon door blijven kolven. Ik kolf nu in mijn pauze en moet er een beperkt aantal vakantie uren voor opnemen maar dat is vanzelfsprekend geen probleem!!
Lees ook
- Lees Boekje Borst en Baan
- Boekje Borst en Baan bestel je via de Webshop van Kenniscentrum Borstvoeding.
- Werken als je borstvoeding aan een dreumes geeft
- Een peuter aan de borst, ook als je nog buitenshuis werkt
- Borstvoeding en werk in Nederland
- Borstvoeding en werk in België