Twaalf opties: borstvoeding en werken combineren

Heb je voor en tijdens de zwangerschap buitenshuis gewerkt? Ben je van plan om na je zwangerschapsverlof weer aan de slag te gaan? In dit artikel zetten we twaalf verschillende opties rondom borstvoeding en werken voor je op een rij.

Op borstvoeding.com zijn een flink aantal artikelen te vinden over het combineren van borstvoeding en werk in Nederland en België, het afkolven, bewaren en opwarmen van moedermelk en borstvoeding in de kinderopvang.

1-Je stopt met werken

12tips-1.jpgAls je een kindje krijgt, verandert er heel veel in je leven. Het kan zijn dat je je werk en carrière tijdelijk veel minder belangrijk vindt dan voor je zwangerschap of bevalling. Misschien kies je ervoor om te stoppen met werken. Dan kan je op een gemakkelijke manier borstvoeding op verzoek blijven geven en hoef je misschien niet eens te kolven. Ook hoeft je kindje zijn melk niet op een andere manier te leren drinken voordat hij hiervoor klaar is. Door te stoppen met werken verlies je mogelijk wel een deel van je inkomen en sociale contacten. Bovendien kunnen je werkgerelateerde vaardigheden verouderen.

2-Je neemt ouderschapsverlof op

12tips-2.jpgIn Nederland heb je nu het recht om 26 keer het aantal uren die je gemiddeld per week werkt als ouderschapsverlof op te nemen. Soms kan je dit voltijds opnemen. Als je dit doet, is je kindje ongeveer negen maanden als je weer gaat werken. Dan eet je kind ook vaste voeding. Hierdoor is het combineren van werk en borstvoeding heel anders dan als je kindje volledige afhankelijk is van jouw melk.

3-Je regelt dat je thuis kunt werken

Soms is er een mogelijkheid dat je je werk thuis kan doen. Dan kan je baby misschien bij je zijn. Of dat je een deel van je werkzaamheden thuis kunt doen. Dat is ook aantrekkelijk omdat je dan toch wat makkelijker de hele tijd borstvoeding op verzoek kunt blijven geven.

4-Je neemt je kindje mee naar je werk

12tips-4.jpgBij sommige werktaken en organisaties, kan je je kindje mee naar je werk nemen. Zo kan je ook op je werkdagen borstvoeding op verzoek geven. Je moet het natuurlijk wel kúnnen om je aandacht tussen je werk en je kindje te verdelen. Misschien is deze optie alleen handig als je maar kort naar je werk moet of als de oppas mee naar je werk kan.

5-Je kolft je melk af

12tips-5.jpgVeel vrouwen kiezen ervoor om op hun werk de moedermelk af te kolven. Zo hou je je melkproductie op gang, verklein je de kans op verstopte melkkliertjes en borstontstekingen en kan je kindje tijdens je werkdag ook moedermelk drinken.
Je moet dan wel leren kolven en iets regelen om de melk te bewaren.
Het is ook handig als je kindje al bijtijds uit een fles, kopje of bekertje heeft leren drinken.

6-Je gaat naar je kindje toe

12tips-6.jpgAls je dichtbij het opvangadres van je kindje werkt, zou je naar je kindje toe kunnen gaan om borstvoeding te geven. Dan hoef je misschien niet meer, of in ieder geval minder vaak te kolven en je kindje zich even lekker live bij mama voltanken. Dit kan prettig zijn als je het moeilijk vindt om te kolven of als je kindje niet graag gekolfde melk drinkt. Deze optie is misschien lastig voor je als je kindje niet op jouw verzoek wil drinken of als hij moeite heeft met het steeds weer afscheid nemen.

7-Je kindje wordt naar je werkplek gebracht

12tips-7.jpgAls je dichtbij het opvangadres van je kindje werkt is het soms mogelijk om je kindje voor de voedingen langs te laten brengen.
Zo hoef jij minder vaak of niet te kolven en kan je kindje zich even bij mama voltanken.
Dit kan prettig zijn als je het moeilijk vindt om te kolven of als je kindje niet graag gekolfde melk drinkt. Het vraagt wel enige flexibiliteit van je oppas en het kan vermoeiend voor je kindje zijn.

8-Je voedt je kindje heel vaak als jullie bij elkaar zijn

Als je per keer maar kort, bijvoorbeeld tot drie of vier uur, weg bent om te werken, kan je overwegen om je kindje heel vaak aan te leggen als jullie wel bij elkaar zijn. Dan hoef je geen melk af te kolven en hoeft je kindje niet op een andere manier te leren drinken voordat hij hiervoor klaar is. Het kan zijn dat jullie in een patroon raken van vaak-voeden. Je kindje wil dan over de hele dag, en soms ook ‘s nachts, frequent gevoed worden. Als je ervoor kiest om deeltijd ouderschapsverlof op te nemen en halve dagen te werken, kan deze optie zeker een nuttige optie zijn.
Sommige kindjes kiezen zelf voor de optie van frequent voeden, ook als je veel langer weg bent dan drie of vier uur. Ze drinken dan overdag niet of nauwelijks en halen ‘s avonds en ‘s nachts de schade in. Als je kindje gezond is, over de hele etmaal genoeg blijft plassen en op den duur goed blijft groeien, kan je kindje dit waarschijnlijk hebben en is het dus niet verkeerd zoals het gaat.

9-Je bouwt de borstvoeding gedeeltelijk af

12tips-9.jpgErvoor kiezen om de borstvoeding gedeeltelijk af te bouwen, kan. Je kindje krijgt dan overdag andere voedingsmiddelen en drinken en je geeft de borst als je bij je kindje bent. Hoe ouder je kindje is, hoe meer kans je hebt dat dit goed gaat.
Als je kindje nog jong is en uitsluitend borstvoeding krijgt, kan je problemen zoals een teruglopende melkproductie, overvolle borsten, verstopte melkkliertjes en zelfs borstontstekingen krijgen.
Als je kindje al wat ouder is en redelijke hoeveelheden vast voedsel eet, kan het zijn dat het goed gaat.
Sommige moeders kolven met moeite voldoende melk af en kiezen ervoor om op hun werkdagen een beetje kunstvoeding erbij te laten geven. Ze geven dan op hun vrije dagen borstvoeding op verzoek, zonder kunstvoeding erbij te geven. Dit is een vorm van afbouwen, maar het is ook een praktische oplossing voor sommigen.

10-Je bouwt de borstvoeding volledig af

12tips-10.jpgHet kan zijn dat je het niet ziet zitten om borstvoeding te blijven geven als je weer werkt.
Als je dit het beste past, is het niet onverstandig om bijtijds te beginnen met afbouwen, want zomaar stoppen kan namelijk niet!
In het artikel Borstvoeding afbouwen: praktische tips vind je vast een manier van afbouwen die bij jou past.

11-Je geeft je leven een andere wending

12tips-11.jpgSoms verandert de komst van een kind de prioriteiten die je gesteld had in je leven meer dan je ooit verwacht had. Je kunt er bijvoorbeeld achter komen dat je liever ander werk doet of dat je je werk op een andere manier wilt invullen.
Sommige vrouwen kiezen ervoor om de tijd rondom de geboorte van een kind te gebruiken om een andere wending aan hun leven te geven. Zo kan je gaan studeren of een opleiding gaan doen, vrijwilligerswerk oppakken of een eigen bedrijf beginnen. Het combineren van deze activiteiten met het geven van borstvoeding en het opvoeden van een of meer kinderen vraagt creativiteit, maar kan ook makkelijker zijn dan ‘gewoon doorgaan waar je mee bezig was…’

12-Je combineert een aantal opties

12tips-12.jpgNet zoals er veel verschillende typen werk zijn, zijn er ook verschillende opties en mogelijkheden om borstvoeding en werk te combineren. Niet elke optie is even geschikt voor elk gezin, elke moeder, elk kind of elk beroep.
Net zoals bij vele andere aspecten van je leven, is het vaak even zoeken naar een manier om borstvoeding en werk te combineren op een manier die goed bij jou en je situatie past.
Als je twijfelt of je wilt eens overleggen, of je zoekt praktische tips? Neem dan contact op met iemand van een van de borstvoedingorganisaties in België of Nederland. Veel medewerkers van deze organisaties hebben zelf gewerkt in de periode waarin ze borstvoeding gaven. Zij kunnen je vast nuttige en praktische tips en informatie geven. Of leg je vraag voor op het borstvoedingsforum, daar zitten de meiden van je eigen leeftijd, en er zijn er vast een paar bij die in een vergelijkbaar soort situatie zitten. Krijg je misschien zomaar een uitstekend idee!

Meer lezen

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | StefanKleintjes |

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden