Met een goed begin van de borstvoeding en met de juiste hulp hebben de meeste moeders veel melk. Slechts twee procent van alle moeders kunnen echt te weinig melk produceren. Soms krijgt je baby toch te weinig binnen, of lijkt dat zo. Het kan zijn dat de baby niet bij de aanwezige melk kan.
Hoewel het volgende lijstje symptomen niet per se inhoudt dat de baby niet genoeg melk krijgt, kan deze informatie je helpen oplossingen te vinden voor
- Je slaperige baby. Je baby reageert dan op een goede melkstroom en als de stroom na een paar minuten matig is, valt hij in slaap aan de borst. Baby’s gebruiken hun moeder ook graag als een speen. Je baby krijgt voldoening door te zuigen, maar als hij een betere stroom melk krijgt en vol is na de voeding, zal hij niet vaak ‘gewoon’ willen zuigen aan de borst.
- Je baby is onrustig aan de borst.
- Je baby lijkt krampjes te hebben.
- Je baby is vaak of per voeding lang aan de borst.
- Je baby wordt niet wakker voor zijn voedingen.
- Je baby heeft geelzucht.
- Je baby hoest of verslikt zich aan de borst door te snelle melkstroom of een overactieve toeschietreflex.
- Je baby drinkt je borst niet leeg.
Zorg dat je de baby zo goed mogelijk aanlegt
Het zou mooi zijn als iemand je goed voor kan doen hoe je je baby aanlegt. Iemand die weet wat ze doet. Een goed aangelegde baby ligt asymmetrisch aan de borst. Zijn onderlip bedekt meer van de tepelhof dan zijn bovenlip. Hij ligt met zijn kin tegen jouw borst aan en niet met zijn neus. Zijn hoofdje ligt iets achterover gekanteld ten opzichte van de rest van zijn lichaam. Als de baby goed is aangelegd, heb je geen pijn en de baby krijgt de melk goed uit de borst. Zorg ervoor dat je hulp krijgt van iemand die echt verstand van borstvoeding heeft.
Zo zie je dat je baby genoeg melk krijgt
Als een baby melk krijgt, zal hij een ‘wijd open mond ‘ pauze ‘ mond dicht- manier’ van zuigen hebben. Het feit dat hij de borst in de mond heeft en zuigbewegingen maakt betekent niet dat hij melk krijgt. Wanneer hij zuigt zonder melk te krijgen, gaat zijn kinnetje snel op en neer, zonder pauze op het moment dat het mondje op zijn wijdst open is. Dit betekent dat de baby geen melkstroom in zijn mondje voelt. Als je dit bij jezelf wilt uitproberen, steek dan je wijsvinger in je mond en zuig alsof je op een rietje zuigt. Terwijl je naar binnen zuigt, zakt je kin en hij blijft net zolang omlaag als je blijft zuigen. Als je stopt met zuigen, komt je kin weer omhoog. Als je de aan de kin van je baby ziet dat er een korte pauze is, dan heeft hij een mond vol melk. Een baby maakt deze pauze ook bij vingervoeden of als hij uit een fles drinkt. Hoe langer de pauze, hoe meer de baby krijgt.
Het maakt dus niet uit hoe lang je baby drinkt, maar hoe effectief hij drinkt. Een baby die goed drinkt (en dus niet zuigt zonder te drinken), doe dat altijd op bovenstaande manier. Een baby die 20 uur sabbelt (en niet drinkt) zal alsnog hongerig van de borst komen.
Je baby kan natuurlijk stoppen met zuigen om even te rusten. Dat is normaal, en dat is niet de pauze die we hier bedoelen. Let er gewoon op dat wanneer hij verder gaat met zuigen, hij daadwerkelijk ook weer drinkt. We raden je aan filmpjes van drinkende (en niet drinkende) baby’s bekijken.
Borstcompressie
Baby’s reageren op twee manieren op een langzame melkstroom. Of ze vallen in slaap aan de borst, of ze beginnen te trekken. Hoe de baby reageert kan per voeding verschillen. Sommige baby’s kunnen zelfs tijdens één enkele voeding in slaap vallen en dan weer trekken aan de borst. Je kunt borstcompressie toepassen om de melkstroom die de baby krijgt te vermeerderen. Als de baby zuigt zonder dat hij melk krijgt, begin je met compressie. Wees er zeker van dat hij alleen zuigt zonder te drinken, anders kan je baby zich verslikken. Houd je baby aan de eerste borst tot hij zelfs bij compressie niet meer drinkt en je geen pauze-manier van drinken meer ziet, ook niet met compressie.
Wissel van kant
Als de baby ook met borstcompressie niet meer drinkt, geef dan de andere kant en pas ook hier borstcompressie toe. Blijf van borst wisselen zolang de baby een redelijke hoeveelheid melk krijgt. Natuurlijk kan het geen kwaad om de baby te laten sabbelen tot hij loslaat wanneer hij eenmaal een goede voeding heeft gehad.
Als bovenstaande tips onvoldoende werken
Fenegriek en gezegende distel
Probeer kruiden als fenegriek en gezegende distel. Deze twee kruiden lijken de melktoevoer en, belangrijker, de melkstroom te verhogen. Omdat er geen standaard dosis is voor kruiden, raden we aan om zoveel fenegriek te nemen dat je huid ernaar gaat ruiken. Vaak is het voldoende om drie capsules fenegriek en drie capsules gezegende distel per dag te nemen (of 20 druppels van de tinctuur). Als je na 72 uur geen verbetering ziet terwijl je huid wel naar fenegriek ruikt, dan werkt het niet.
Liggend voeden
Moeders hebben vaak minder melk in de avonduren, maar ‘minder’ betekent niet meteen ‘onvoldoende’. Baby’s die onrustig zijn aan de borst wanneer de melkstroom ‘s avonds langzamer is, zijn misschien meer tevreden als ze liggend kunnen zuigen. Vraag hulp om je kleintje zo aan te leggen dat je liggend kunt voeden. Laat je baby drinken en misschien val je zelf ook wel in slaap. Of huur een leuke dvd en laat de baby drinken terwijl je kijkt. Misschien kom je zelfs weer eens aan een goed boek toe!
Domperidon
Domperidon is een medicijn dat de melkstroom stimuleert door de melkproductie te verhogen. Het is geen tovermiddel en het zal niet alle problemen oplossen. Als je besluit dit medicijn te gebruiken, blijf dan ook alle andere tips die je hier leest toepassen.
Bijvoeding
Het is niet altijd makkelijk om te bepalen of een baby bijvoeding nodig heeft. Soms zal het enkele dagen toepassen van bovenstaande tips ervoor zorgen dat de baby goed aankomt. Soms is het noodzakelijk dat de baby sneller aankomt en misschien kan dit niet zonder bijvoeding. Als het mogelijk is, geef dan moedermelk uit de moedermelkbank als bijvoeding. Als die niet beschikbaar is, heb je misschien kunstvoeding nodig.
Soms is een langzame maar gestage groei echter acceptabel. Een baby die langzaam aankomt, hoeft niet ongezond te zijn. Artsen maken zich snel zorgen over een baby die langzamer dan gemiddeld groeit. Groeicurven worden vaak slecht geïnterpreteerd. Een baby die de 10de percentiellijn volgt, groeit zoals hij hoort te groeien. Te veel mensen, waaronder artsen, geloven dat alleen baby’s op de 50ste percentiellijn en hoger normaal groeien. Maar ook een baby die kleiner is dan negentig procent van alle baby’s en dus ook minder hard groeit dan andere baby’s, is een normale baby.
Borstvoedingshulpset
Als er is besloten dat er toch bijgevoed moet worden, kun je dat het beste met een borstvoedingshulpset aan de borst doen. Geef de bijvoeding nadat je alle tips hierboven beschreven hebt geprobeerd en je baby nog steeds niet voldoende groeit. Je baby moet minstens aan beide borsten hebben gedronken voor je de bijvoeding erbij pakt. Waarom is het beter om de borstvoedingshulpset te gebruiken dan een fles, beker, spuitje of lepel?
- Baby’s leren aan de borst te drinken door aan de borst te drinken.
- Moeders leren de borst te geven door de borst te geven.
- Je baby blijft melk aan de borst drinken en stimuleert hiermee de productie.
- Je baby zal de borst niet weigeren.
- Borstvoeding is meer melk, het is ook lichaamscontact, hechting, troost, geborgenheid.
Slecht groeien van oudere baby’s
Als je baby een paar maanden goed aankwam en nu niet meer goed aankomt, lees dan Langzame gewichttoename ná de eerste maanden. Hier vind je suggesties met mogelijke oorzaken voor een afgenomen melkproductie. Los op wat je kunt oplossen en volg vervolgens dit protocol.
Lees ook
- Koliek of ernstige kramp bij de borstgevoede baby
- Borstvoeding en geelzucht
- Het gebruik van een borstvoedinghulpset
- Je baby aanleggen en succesvol borstvoeding geven
- Borstcompressie
- Bekijk hier de gratis instructiefilm over borstcompressie.
- Hoe slaap je samen?
- Domperidon [1]
Heb je nog vragen? Lees ook…
- Het Nieuwe Borstvoeding Boek, Stefan Kleintjes, lactatiekundige Groningen-Bedum & Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige Helmond
- Eten voor de Kleintjes, kleintjes van 0-4 leren zelf eten, Stefan Kleintjes, kinderdiëtist en lactatiekundige Groningen Bedum; 10e druk september 2019
- Bestel hier je boeken bij Kenniscentrum Borstvoeding
- Bestel hier Boezemvriendjes met fenegriek, gezegende distel en geitenkruid
- Bestel hier Mama’s Thee met brandnetel, gezegende distel, citroenmelisse, galega, goudsbloem, roos, gemalen fenegriek, gemalen anijs, kamille, lavendel, vrouwenmantel
- The ultimate breastfeeding book of answers, Jack Newman
- The latch and other keys to breastfeeding success, Jack Newman
- Mail Jack Newman
- Kijk op de site van Jack Newman
Artikelgegevens
- Hand-out #Protocol to manage breastfeeding intake © 2005. Vertaling © 2010
- Vertaling: Danielle Mitchell, Grietje Elsien de Jong-Taekema
- (Eind)redactie: Gonneke van Veldhuizen-Staas, Karin Dunning, Stefan Kleintjes
- Deze hand-out mag zonder verdere toestemming gekopieerd en verspreid worden, op voorwaarde dat hij in geen geval gebruikt wordt in enige context die de WHO-code op de marketing van vervangingsmiddelen van moedermelk schendt én dat tevens wordt voldaan aan de criteria gesteld in copyright
- Written and revised (under other names): Jack Newman, MD, FRCPC, IBCLC © 1995-2005
- Revised: Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC and Edith Kernerman, IBCLC, © 2008, 2009