Kruiden voor de melkproductie

kruid1.jpgEr zijn kruiden waarvan wordt gezegd dat ze de melkproductie kunnen verhogen. Dat is heel goed mogelijk maar daar is nooit wetenschappelijk bewijs voor geleverd. Er zijn ook enkele medicijnen die de melkproductie kunnen verhogen.
Het is aannemelijk dat sommige planten en kruiden dezelfde farmaceutische eigenschappen bezitten. Bijna elke cultuur heeft een bepaald kruid, plant of drankje dat de melkproductie verhoogt. Sommige werken misschien als placebo’s en dat is prima. Anderen werken helemaal niet. Sommige bevatten één of meer actieve bestanddelen, waarvan soms actieve bestanddelen die de melkproductie niet verhogen, maar een ander, niet altijd wenselijk, effect hebben. Vraag eerst advies aan een lactatiekundige of er voor jou manieren zijn om zonder medicijnen of kruiden je melkproductie op het gewenste niveau te krijgen.

Manieren om de melkproductie te verhogen

kruid3.jpgBedenk dat ook kruiden bijwerkingen kunnen hebben, zelfs ernstige bijwerkingen. Natuurlijke medicijnen zijn nog altijd medicijnen en een medicijn dat 100% veilig is, bestaat niet. Gelukkig, zoals bij de meeste medicijnen het geval is, krijgt de baby slechts een heel klein deel binnen van de dosis die de moeder inneemt. Hierdoor is het zeer onwaarschijnlijk dat de baby ook maar iets merkt van bijwerkingen van de kruiden. Twee kruiden die de melkproductie lijken te verhogen zijn fenegriek en gezegende distel, in de volgende doses:

Fenegriek: driemaal daags drie capsules.
Gezegende Distel: driemaal daags drie capsules, of 20 druppels van de tinctuur driemaal daags.

Het label op het flesje tinctuur stelt dat borstvoeding gevende moeders het middel niet moeten nemen, waarschijnlijk vanwege de minuscule hoeveelheid alcohol die de moeder ermee binnenkrijgt. Er zijn sommige vormen van beide kruiden waarvan de verpakking aangeeft ‘niet bij borstvoeding gebruiken’. Maak je hier geen zorgen om. Deze kruiden kunnen veilig door de moeder worden ingenomen omdat er maar zo weinig van in de melk terecht komt. Kruidenthee lijkt ook te werken, maar om genoeg binnen te krijgen om een verschil te maken, ben je dag en nacht bezig met thee drinken, omdat de hoeveelheid kruiden die je via thee binnenkrijgt veel minder is.

 • Fenegriek en Gezegende Distel lijken het beste te werken als je ze allebei inneemt, niet slechts de één of de ander.
 • Fenegriek en Gezegende Distel werken snel. Als ze werken, zul je dit binnen 12-24 uur merken nadat je begonnen bent met het innemen. Als je dan nog niets merkt, zullen ze waarschijnlijk ook niet gaan werken. Het kan wel wat langer duren voordat het maximale effect zichtbaar is.
 • Fenegriek wordt vaak verkocht in combinatie met tijm. Koop deze combinatie niet, maar probeer capsules met puur fenegriek te krijgen.
 • Kruiden zijn niet gestandaardiseerd, dus ook al staat er op het flesje dat er 405, 505, 605 or 705 mg/capsule in zit, weten we nooit helemaal zeker hoeveel van het actieve bestanddeel je inneemt.
 • Fenegriek heeft een aparte geur. Als je het niet op je huid kunt ruiken, neem je niet genoeg, ook al neem je drie capsules driemaal daags. Zorg ervoor dat de fenegriek erg vers is. Je hoort een een sterke geur te ruiken wanneer je het flesje opent.
 • Fenegriek en Gezegende Distel lijken beter te werken in de eerste weken dat je borstvoeding geeft dan daarna. Ze werken in feite het beste in de eerste week. Domperidon werkt beter na de eerste weken.
 • Je kunt Fenegriek en Gezegende Distel samen met domperidon innemen als je hierdoor verbetering merkt. Als je zowel de kruiden als de domperidon neemt, neem dan drie tabletten domperidon driemaal daags tegelijk met de kruiden.
 • Als je aan stoppen toe bent, kun je Fenegriek en Gezegende Distel waarschijnlijk plotseling stoppen, zonder af te bouwen. Eventueel kun je gedurende een week afbouwen.
 • Fenegriek kan in hoge doses een laag bloedsuiker veroorzaken. Bij de aanbevolen dosis (1-6 gr/dag) heeft het dat effect niet. Vanaf 25 gr/dag kan een laag bloedsuiker een bijwerking zijn. 
  Als je bekend bent met schommelingen in je bloedsuiker kun je beter overleggen met een lactatiekundige of huisarts of je dit middel veilig kunt nemen.

kruid2.jpg

Andere kruiden die gebruikt worden om de melkproductie te verhogen, zijn

 • Luzerna
 • Spirulina
 • Galega
 • Frambozenblad
 • Venkel
 • Biergist
 • Grote brandnetel
 • Shatavari

Er zijn moeders die aangeven dat ze er baat bij hebben om borstvoedingsthee te drinken. Ook hier is het moeilijk te bewijzen hoe goed dit werkt, omdat er geen wetenschappelijk bewijs is en de hoeveelheid werkzame stof in de thee niet gestandaardiseerd is. Wel horen we van vele moeders dat moedermelkthee, borstvoedingsthee of lactatiethee bij hen heeft geholpen de melkproductie te vergroten. Het kan geen kwaad om het te proberen. Beperk je nooit tot maar één soort thee en varieer voldoende, om te voorkomen dat er ongewenste bijwerkingen ontstaan.

Voedsel dat kan helpen

kruid4.jpgDagelijks haver eten of knoflook of gember met mate gebruiken, wil de melkproductie ook nog wel eens stimuleren. Het kan misschien helpen en kan geen kwaad om te proberen.

Vele culturen hebben hun eigen oplossingen die volgens hen blijken te helpen. En waarom niet? Vis en papaya soep, hete curry’s etc. Ze helpen misschien en ze kunnen zeker geen kwaad. Lees ook Goed voor de moedermelk.

Homeopathie is een andere benadering die kan werken en een consult met een goede homeopaat kan helpen. 

kruid5.jpgVan geen enkele van deze kruiden of voedsel, inclusief Gezegende Distel en Fenegriek, is wetenschappelijk bewezen dat ze de melkproductie verhogen.

Vergeet niet dat kruiden slechts een deel van de oplossing voor te weinig melk zijn. Bekijk de borstvoedingsvideo’s om te zien hoe je een baby aanlegt, hoe je weet of een baby melk binnenkrijgt, hoe je borstcompressie toepast, hoe je een borstvoedingshulpset gebruikt en andere informatieve artikelen over borstvoeding geven.

Lees ook

Heb je nog vragen? Lees dan ook

Artikelgegevens

 • Hand-out #Herbal Remedies © 2010. Vertaling © 2011
 • Vertaling: Danielle Mitchell, Grietje Elsien de Jong-Taekema
 • (Eind)redactie: Gonneke van Veldhuizen-Staas, Karin Dunning, Stefan Kleintjes
 • Deze hand-out mag zonder verdere toestemming gekopieerd en verspreid worden, op voorwaarde dat hij in geen geval gebruikt wordt in enige context die de WHO-code op de marketing van vervangingsmiddelen van moedermelk schendt én dat tevens wordt voldaan aan de criteria gesteld in copyright
 • Written and revised (under other names): Jack Newman, MD, FRCPC, IBCLC © 1995-2005
 • Revised: Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC and Edith Kernerman, IBCLC, © 2008, 2009

Copyright

© | Op dit artikel rust copyright | borstvoeding.com |04-2022

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden