Zwangerschap, borstvoeding en zelfzorgmedicijnen

De Wetenschapswinkel Geneesmiddelen van de Rijks Universiteit Groningen (RUG) heeft online informatie beschikbaar over zelfzorgmedicijnen in zwangerschap en bij borstvoeding. Wat kan ik doen. Wat mag ik slikken?
Iedere vrouw wil graag een gezonde baby ter wereld brengen. Adviezen zijn er genoeg: gezond eten, matig met alcohol en stoppen met roken. Maar hoe zit het eigenlijk met zelfzorgmedicijnen? Dit soort medicijnen zijn vrij te koop bij drogist of zonder recept te verkrijgen bij de apotheker.

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam grote veranderingen. Het ontstaan van zwangerschapskwaaltjes is niet ondenkbaar, maar ook reguliere ziektes zoals verkoudheid of de griep kunnen zich voordoen. Het gebruik van (zelfzorg)medicijnen is dan soms nodig. Het is daarom goed te weten wat je kunt doen of wat je mag slikken.
De Wetenschapswinkel Geneesmiddelen van de Rijksuniversiteit Groningen schreef samen met de branchevereniging van apothekers (KNMP/WINAp) een uitgebreide informatiebrochure. In deze brochure worden de meest voorkomende klachten en kwalen tijdens zwangerschap en borstvoeding beschreven, aangevuld met tips over wat je zelf kunt doen of wat je kunt slikken.

De brochure is online beschikbaar

Op deze site kunnen (zwangere) vrouwen via een klachtenindex informatie vinden over wat ze zelf kunnen doen, maar ook wanneer ze naar hun huisarts, apotheker of verloskundige moeten gaan. Daarnaast wil deze site bijdragen aan een verdere bewustwording van de effecten die geneesmiddelen op je lichaam kunnen hebben, juist als je zwanger bent, een kinderwens hebt of borstvoeding geeft. De inhoudelijke verantwoordelijkheid voor deze site ligt bij de Wetenschapswinkel Geneesmiddelen.

Handige lijst van medicijnen bij borstvoeding

 • Welk medicijn mag bij borstvoeding?
 • Voor vragen neem je contact op met

  Wetenschapswinkel Geneesmiddelen RuG
  A Deusinglaan 1
  Bezoekadres: Bloemsingel 1
  Gebouw 3126, kamer 1005
  9713 AV Groningen
  T: +31 50 3633332
  F: +31 50 3632772

  Lees ook

  Hier uw advertentie?

  Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden