Schandaal in België: borstvoeding in het openbaar is een zedenschennis

nwsbrcht-belgie.jpgEen Belgische moeder, coördinator van het Mammacafé, die haar ligamenten gescheurd had, meldt zich bij de spoedafdeling van het ASZ in Aalst. Haar baby van 3,5 maand krijgt honger en ja, wat doet ze? De borst is bij de hand, de voeding op temperatuur, dus hup haar kind gaat aan de borst.

Prompt ontmoet zij weerstand van verschillende kanten: ze moest dan maar in een aparte ruimte voeden, want, aldus een spoedarts, volgens het beleid in het ziekenhuis mocht er niet gevoed worden op de gang of in het bijzijn van patiënten. Ware het een flesje geweest, dan had het natuurlijk wel gemogen.
Inmiddels zijn ze op de dienst radiografie. Daar komen de twee verpleegkundigen van de spoed en vier politieagenten binnen. De moeder heeft volgens hen de wet overschreden. Een burger van België moet toch weten dat borstvoeding geven in het openbaar, openbare zedenschennis is. Een van de agenten wordt echt kwaad en begint zowat te schelden dat het een schande is, dat openbaar voeden echt bij wet verboden is, dat een vrouw toch ook niet op de grote markt in Aalst haar borsten moet bovenhalen, want dat is obsceen. Ze moesten zwijgen en de mamma mocht niet meer voeden, anders zouden er verdere stappen gezet worden.

Borstvoeding geven is niet obsceen en bij ons weten geen openbare zedenschennis, of is het dat -in België- wel? Deze moeder en haar gezin zijn behoorlijk bruut behandeld door de verplegers terwijl haar kindjes er op stonden te kijken. Ook één van de politieagenten was absoluut niet voor rede vatbaar. Met de protesterende omstanders erbij leek het wel een echte rel, één voordeel: zij voelde even de pijn aan haar enkel niet meer. Kunnen politieagenten vrouwen beboeten die borstvoeding geven in het openbaar? Is het gerechtvaardigd dat zij dit obsceen gedrag noemen? Kan een ziekenhuis een beleid opstellen waarin staat dat een vrouw geen borstvoeding mag geven in de gang? Is dit effectief het beleid van het ASZ in Aalst?

Inmiddels heeft het gebeuren ruim aandacht op twitter, dus volg @bvpuntcom. En lees meer:

De directie zit verveeld met de zaak en zegt dat ze het initiatief van de arts afkeurt. ‘Wij staan achter borstvoeding en wij gaan ons dan ook verontschuldigen in naam van het ziekenhuis’, zegt voorzitter Daisy Van Geyt. De arts kan eventueel voor de medische raad komen.

Wordt vervolgd!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden