De 42-jarige actrice Salma Hayek gaf tijdens haar reis door Sierra Leone borstvoeding aan een Afrikaanse baby toen ze merkte dat het jongetje honger had. Ze veronderstelde dat zijn moeder hem geen melk kon geven. Selma: ‘Hij had enorme honger en ik heb mijn dochter Valentina pas geleden nog borstvoeding gegeven. Ik had nog heel veel melk over.’
Op verzoek van een aantal moeders verwijzen we hier naar het filmpje waarop te zien is hoe Salma de paar dagen oude baby voedt.
Borstvoeding geven aan een kind van een ander, is niet altijd verstandig, zeggen borstvoedingsdeskundigen. Ze keuren dan ook af wat actrice Salma Hayek deed. Zij gaf een uitgehongerde baby de borst. Je kan wel via een melkbank je moedermelk afgeven.
Cross-nursing wordt het ook wel genoemd als je een ander kind rechtstreeks de borst geeft. Een daad van liefde, volgens actrice Salma Hayek, die een uitgehongerd, huilend kind tijdens een Unicef-bezoek aan Sierra Leone de borst gaf. Maar borstvoedingsdeskundigen stellen dat het perfect mogelijk is om een ander kind de borst te geven, maar dat je daarvoor feitelijk wel eerst je bloed en je melk zou moeten laten testen, om zeker te zijn dat er geen ziektekiemen inzitten, zoals bijvoorbeeld hepatitis of hiv, inzitten. ‘Als je het doet, moet je ook weten dat de samenstelling van je melk verandert. Een kind van twee weken heeft melk nodig van een moeder die twee weken is bevallen en niet van een moeder die al twee maanden haar kind heeft.’ , aldus Mieke Viaene van vzw Borstvoeding. Toch bestaan er in België wel degelijk ‘melkkeukens’ of ‘melkbanken’. Daar kan je als moeder je melk afstaan aan een ander kind. Melkbanken heb je onder meer in Gasthuisberg in Leuven en in het St-Vincentziekenhuis in Rocourt.
In Nederland is er het Moedermelknetwerk waarbij moeders andere moeders helpen tegen vergoeding. Dat gebeurt wel gecontroleerd. De moeder die de melk ontvangt betaalt de medische onderzoeken van de donormoeder.
De deskundigen stellen dat het geven van melk door een vreemde moeder geen emotionele gevolgen zal hebben voor de baby. Het kind zal misschien wel een andere geur waarnemen, maar emotioneel kan dit geen kwaad’, aldus Mieke Viaene van vzw Borstvoeding en Magda Vaes, lactatiekundige.