Borstvoeding: minder overgewicht, minder astma

Borstgevoede kinderen hebben minder vaak astma en overgewicht. Kinderen die borstvoeding krijgen blijken minder vaak astma en overgewicht te hebben gedurende hun kindertijd. Dat blijkt uit een studie van Salome Scholtens aan de Universiteit van Utrecht waarbij kinderen gedurende de leeftijd van nul tot acht jaar werden gevolgd. Het blijvende lagere risico op het ontwikkelen van astma werd gevonden zowel in kinderen van allergische ouders als in kinderen van niet-allergische ouders. Salome Scholtens trekt deze conclusies uit haar promotieonderzoek.
De oorzaak van minder overgewicht onder borstgevoede kinderen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een normale gewichtstoename in het eerste levensjaar. Met één jaar zijn kinderen die aan de borst gevoed worden gemiddeld namelijk lichter dan de met kunstvoeding gevoede kinderen. Het blijvende lagere risico op overgewicht werd niet veroorzaakt door een gezonder eetpatroon van borstgevoede kinderen tijdens de kindertijd. Uit de studie wordt ook duidelijk dat kinderen met overgewicht een hogere kans hebben op astma, of ze nou borstvoeding hadden gehad of niet. Kinderen die hun overgewicht kwijt raakten en een gezonder gewicht wisten te bereiken, verkleinden daarmee ook hun risico op astma.

Scholten maakte voor deze studie gebruik van gegevens uit de PIAMA studie. Dit is een grote Nederlandse studie waarin ruim 4000 kinderen gevolgd zijn vanaf de geboorte tot acht jaar. Met behulp van vragenlijsten zijn jaarlijk gegevens verzameld over gewicht, voeding, lengte en luchtwegaandoeningen.

De promotie is op twaalf juni in Utrecht. Geneeskunde proefschrift: Breastfeeding, overweight and asthma in Dutch children. Salome Scholtens. The PIAMA birth cohort study Promotors: Prof.dr.ir. B. Brunekreef and Prof.dr.ir. J.C. Seidell; copromotor: Dr. A.H. Wijga.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden