Nestlé negeert gedragscode babymelk

Save the Children wijst er op dat Nestlé en andere fabrikanten van flesvoeding zich nog altijd niet aan de gedragscode houden voor de marketing van poedermelk voor baby’s in ontwikkelingslanden. Nog steeds prijzen de kunstvoedingsfabrikanten met hun agressieve marketingcampagnes moedermelk uit de markt, aldus Save the Children.

Steeds minder borstvoeding

Er een duidelijke link zichtbaar tussen de marketing van Nestlé en de afname van het geven van moedermelk, met als kwalijk gevolg een verhoging van de kindersterfte in de landen waar de agressieve campagnes gevoerd worden. Jaarlijks sterven 1,4 miljoen kinderen aan ziektes als diarree die hadden kunnen worden voorkomen als de baby’s borstvoeding hadden gekregen, aldus Save the Children.

Ouders in ontwikkelingslanden zijn vaak analfabeet en kunnen de gebruiksaanwijzing op blikken melkpoeder niet lezen. Soms is de informatie op de etiketten niet in de lokale eigen taal gesteld, en ook dan kunnen de mensen de informatie niet lezen. En als de gebruiksaanwijzing niet goed begrepen wordt maken ouders de poedermelk op verkeerde wijze aan. Zo wordt, om geld te besparen, het poeder vaak onverantwoord veel verdund. Gebrek aan schoon water en sterilisatiemogelijkheden zorgen ervoor dat flessen en spenen een bron van ziektekiemen zijn. Diarree, maagdarminfecties, uitdroging en ondervoeding en de dood van baby’s zijn het gevolg. En dat terwijl borstvoeding juist een immuniserende werking heeft en beschermt tegen ziektes.

Gedragscode

Ondank het risico dat de poedermelk met vervuild water wordt vermengd en ondanks de sterfte van kinderen, blijven de voedselproducenten hun poedermelk fanatiek aan de man brengen. Dit druist in tegen de gedragscode die zij in 1981 met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakten. Die afspraak kwam nadat de poedermelkproducenten in de publieke opinie flink onder vuur waren komen te liggen.

Lees het schokkende verhaal in The Guardian waarin verslaggever Joanna Moorhead beschrijft hoe vertegenwoordigers van Nestlé in Bangladesh op grote schaal stickers onder verpleegkundigen verspreidde met de foto’s van hun producten. Het is de bedoeling dat de verpleegkundigen die stickers weer aan ouders zouden uitdelen.

Een kinderarts in een ziekenhuis in Sajida vertelde dezelfde verslaggever dat hij om de twee weken bezoek krijgt van een vertegenwoordiger van flesvoeding die fanatiek zijn product aanprijst.

Kinderliedjes

Volgens Save the Children is dit één van de manieren waarop de poedermelkproducenten de gedragscode weten te omzeilen. In de gedragscode staat onder andere beschreven dat fabrikanten zich niet rechtstreeks tot ouders mogen richten. Nu het dus rechtstreeks niet mag worden ouders op een indirecte manier benaderd. Overigens gebeurt dat bij ons in Europa op dezelfde wijze. Volgens een woordvoerder van Nestlé zijn de uitdeelstickers echter een veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat de verkeerde melk wordt gekocht.

In 2004 lag de Nederlandse babyvoedingfabrikant N* ook weer eens onder vuur vanwege haar marketingbeleid. De kunstvoedingsfabrikant gaf in China gratis cd’s weg met vertaalde liedjes uit Kinderen voor Kinderen.

Lees ook

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden