Erasmus MC Sophia krijgt Moedermelk Bank

nwsbrcht-mmnetw.jpgCouveusekinderen kunnen vanaf komend voorjaar melk krijgen uit de moedermelkbank. Het Erasmus MC richt deze bank op voor baby’s van wie de moeder niet onmiddellijk voldoende eigen moedermelk beschikbaar heeft.
Het Kenniscentrum Borstvoeding feliciteert het Sophia, en wij feliciteren met name Chella Verhoeven van het Moedermelk Netwerk. Het is dankzij haar inspanningen dat het doneren van moedermelk weer bespreekbaar is geworden in Nederland en dat moeders al vijf jaar hun moedermelk doneren aan andere moeders en hun kinderen. En nu heeft zij ook een belangrijke rol gespeeld bij de nieuwe Moedermelkbank in het Sophia. Wij zijn zeer content met deze ontwikkeling!

Minder vatbaar

‘Een kind doet het veel beter op moedermelk dan op kunstmelk’, zegt neonatoloog Hans van Goudoever in Scanner, het personeelsblad van het Erasmus MC. ‘Moedermelkkinderen blijken minder vatbaar voor infecties en maken een gezondere geestelijke ontwikkeling door. Daarbij krijgen ze veel minder vaak ernstige darmziekten. Vorige jaar overleden 25 kinderen in het Sophia aan zo’n darmziekte. Wanneer zij moedermelk hadden gekregen, was dit aantal waarschijnlijk vijf geweest.’ Met andere woorden: kinderen die kunstvoeding krijgen zijn helaas in het nadeel.

Ziektekiemen

De neonatoloog wil een ‘moedermelkbank’ waar op gezondheid gescreende moeders hun melk kunnen doneren. ‘Veel vrouwen hebben meer dan genoeg melk voor hun eigen kind en kunnen dus wel wat missen. Zij kolven de melk thuis af en brengen het naar het Sophia. Wij controleren die melk op ziektekiemen, pasteuriseren het en voegen er noodzakelijke voedingsstoffen aan toe. Daarna vriezen we de melk in en leggen een voorraad aan zodat er voldoende flesjes beschikbaar zijn voor onze afdeling.’

Kunstmelk

Tot 1971 waren moedermelkbanken een normaal verschijnsel. Ze werden in Nederland gesloten omdat steeds meer de voorkeur werd gegeven aan kunstmelk. Later werden alle banken in de wereld opgeheven omdat de risico’s op HIV besmetting te groot werden.

Moedermelkbank en het Moedermelk Netwerk

nwsbrcht-mmnetwerk.jpg
De donormelk uit de moedermelkbank van het Sophia Erasmus MC zal alleen beschikbaar zijn voor eigen patiënten. Donormelk die verkrijgbaar is via het Moedermelk Netwerk is nog steeds alleen beschikbaar voor gezonde, op tijd geboren kinderen wiens moeder over niet of niet voldoende moedermelk beschikt.

Volgens Chella Verhoeven van het Moedermelk Netwerk is de oprichting van de moedermelkbank in het Sophia en het daarbij behorende onderzoek een positieve ontwikkeling. Sinds 2005 zet zij zich in om in Nederland de heropening van een moedermelkbank te bewerkstelligen. Voor de moedermelkbank in het Sophia zal Verhoeven als ambassadrice fungeren en heeft zij op dit moment vooral een adviserende functie.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden