Onderzoek, in samenwerking met Kenniscentrum Borstvoeding, toont aan dat meer dan driekwart van de werkende vrouwen op haar werk niet beschikt over een kolfruimte (14%) of over een kolfruimte die niet voldoet aan de door de wet gestelde eisen (62%). De start-up Neo Salus introduceert daarom Colve, een stand-alone kolfruimte voor vrouwen op de werkvloer. Dit biedt werkgevers een simpele en flexibele oplossing om aan de wet te voldoen en vergroot het welzijn van kolvende moeders die terugkeren na zwangerschapsverlof. Colve is de eerste aanbieder van mobiele kolfruimtes in Nederland.
Colve voldoet volledig aan de wettelijke eisen die vastgesteld zijn in de kolfcode. Deze code is in het leven geroepen om het voeden het kind aan de borst of het kolven te faciliteren. Privacy, rust en warmte zijn essentieel om goed te kunnen voeden of kolven. Colve biedt optimale privacy, is geluiddicht en heeft naast een comfortabel bed een koelkast en wasbak. Ook is het mogelijk een baby aan de borst te voeden en te verschonen in de ruimte. Colve verbetert niet alleen de kwaliteit van het kolven of het voeden (minder stress, privacy en minder schaamte om te kolven), maar zorgt ook voor een betere productiviteit van de werknemer op de werkvloer. De Nederlandse vestigingen van Uber en een grote aanbieder van flexibele werkplekken hebben aangegeven een eerste order te willen plaatsen.
Amsterdamse ondernemers
Colve is opgericht door de Amsterdamse interieurontwerpers Wesley Pabis (32) en Remy de Klein (31). ‘Voor ons werk spreken wij veel werkgevers en werknemers door heel Nederland. Het gemis van een comfortabele kolfruimte kwamen we bij steeds meer organisaties tegen’, vertelt Pabis. ‘We zien dat veel bedrijven simpelweg niet op de hoogte zijn van de kolfcode of niet weten hoe ze een ruimte slim kunnen inrichten. Een verhaal van een medewerker maakte zoveel impact op ons, dat we uiteindelijk zijn gaan nadenken over een passende oplossing. Zo werd het idee om Colve op te richten geboren en wordt er verantwoordelijkheid genomen voor het welzijn van werkende moeders.’
Noodzaak kolfruimtes
In Nederland missen veel werkende vrouwen nog steeds een comfortabele kolfplek op de werkvloer die voldoet aan de kolfcode. Uit het onderzoek* van Colve in samenwerking met Kenniscentrum Borstvoeding|Borstvoeding.com blijkt dat slechts zes procent van de werkende vrouwen de beschikking heeft over een kolfruimte die voldoet aan de wettelijke eisen. Door 14% van de werkende vrouwen wordt aangegeven dat er helemaal geen ruimte is om te kolven. Als deze ruimte er wel is, dan ontbreekt het vooral nogal eens aan een bed of rustbank (aanwezig bij slechts 21%) en voldoende verse (frisse) lucht (bij 48% aanwezig).
Een derde van de vrouwen durft (zeker) niet (10%) aan te geven bij hun werkgever wanneer de kolfruimte niet aan de verplichte eisen voldoet of weet niet (26%) of zij dit zou aankaarten. ‘Veel vrouwen durven de slechte voed- of kolfomstandigheden niet bespreekbaar te maken en dat brengt de nodige worstelingen met zich mee,’ zegt bedrijfsdoula Ina Heijnen, auteur van het boek ‘Spuug op je blouse‘.
‘Een slechte kolfruimte zorgt voor onnodige stress bij werkende moeders. Veel vrouwen hebben namelijk als enige optie om te kolven op het toilet, in een voorraadhok of een ruimte waar collega’s binnen kunnen lopen’, aldus Heijnen. ‘Door de slechte omstandigheden stoppen vrouwen eerder met het voeden van hun kind aan de borst, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanraadt om tot twee jaar borstvoeding te geven. Ik steun dit nieuwe initiatief daarom volledig. Colve is een simpele en comfortabele oplossing die bijdraagt aan het welzijn van werkende moeders. Ik hoop dat vrouwen, mede door dit initiatief, hun werkgever durven aanspreken. Een fatsoenlijke kolfruimte is namelijk geen luxe, maar je goed recht.’
De kolfruimtes van Colve zijn te koop op de website van Colve.
Stand-alone kolfruimte Colve biedt de oplossing voor het gebrek aan geschikte kolfruimtes bij Nederlandse bedrijven
21 februari, 2020 Amsterdam