Wanneer een kind naast moedermelk ook flesvoeding krijgt, kan het op latere leeftijd overgewicht ontwikkelen. Extra voeding leidt tot vetopslag, zo is gebleken uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).
Lees meer over preventie van overgewicht en obesitas in relatie tot borstvoeding op deze site.
Voedingsstoffen
Tot de leeftijd van zes maanden is het, indien de borstvoeding goed verloopt, niet nodig dat baby’s naast borstvoeding andere voeding krijgen. De hoeveelheid en de samenstelling van borstvoeding is altijd goed voor het kind.
Ook het advies van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) luidt dat de eerste zes maanden een kind voldoende heeft aan borstvoeding of, wanneer het niet anders mogelijk is, volledige zuigelingenvoeding.
Volgens de wetenschappers wordt in de eerste maanden van het leven door middel van voeding de basis gelegd voor eventuele chronische voedingsziekten op latere leeftijd, zoals overgewicht of diabetes. Vetzucht is dus van meer factoren afhankelijk dan alleen maar aanleg, te veel en te vet eten en te weinig beweging.
Programmering
In de eerste levensjaren wordt de stofwisseling van de baby geprogrammeerd. Het gebruik van flesvoeding naast moedermelk verhoogt bijvoorbeeld de energieopname van een vier maanden oude baby met 18%.
Borstvoeding wordt aangeraden tot zeker zes maanden. Vooral wanneer er een verhoogd risico is op allergie of eczeem (bijvoorbeeld omdat het in de familie zit). Na dit half jaar kan een kind niet meer voldoende hebben aan alleen borstvoeding of flesvoeding en wordt bijvoeding noodzakelijk. Ook wordt het tijd dat een kind meer verschillende dingen leert eten en kauwen.
Bronvermelding
- Rijksuniversiteit Groningen, Ouder & Kindzorg, Child and Adolescent Health and Development