FAQ 22: Hoe combineer ik kunstvoeding met het stukjes-eten

Wat zijn jullie ervaringen met het stukjes-eten in combinatie met kunstvoeding?
Hoe heb jij het aangepakt? Zijn er struikelblokken en wat heb je daarmee gedaan?
Wat wil jij andere moeder meegeven die het stukjes-eten en zelf doen willen gaan toepassen in combinatie met kunstvoeding?

Kunstvoeding en stukje-eten? Gewoon doen!

De voornaamste tip die we voor iedereen hebben is: beslist gewoon doen! Een kindje die kunstvoeding krijgt uit de fles heeft al minder de leiding over zijn eigen eetpatroon het is dus zeker de moeite waard om hem wat autonomie terug te geven.

Stefan Kleintjes: ‘Het eten van stukjes en kunstvoeding kan prima samen, het enige waar je op moet letten is dat je niet in de drinkbehoefte van je kind volledig kunt voorzien met kunstvoeding. Aan de hoeveelheid kunstvoeding is een limiet, anders wordt je kind te dik. Dus naast de hoeveelheid die je mag geven, geef je water te drinken.
De hoeveelheid die je mag geven is afhankelijk van het merk en de fabrikant. We raden je aan je kind zeker niet meer dan dat te geven; in de regel is minder voeding ook genoeg.

Vul de groeigegevens van je kindje in bij de Groeicurven-online en hou in de gaten dat hij niet te zwaar wordt; je kind mag niet boven de +2 uitkomen.

Ander vocht geef je dan met een (tuit)beker of een kopje: steeds wat water bij de maaltijd en/of tussendoortjes. En als het warm is nog wat extra slokjes tussendoor.
Een ander klein ding is dat flessenkindjes doorgaans iets minder goed gevoel hebben ontwikkeld voor ‘willen eten’ en ‘stoppen met eten’. Wees daar op bedacht en hij zal het zeker goed kunnen ontwikkelen als je hem wat stuurt/afremt.’

Hieronder een paar persoonlijke ervaringen.

Esther mv 2 ling

Naar mijn idee maakt het niet zo heel veel uit. Ik gaf eigenlijk ook fles ‘on demand’, en ik ben gewoon op zes maanden begonnen. De verhouding tussen kunstvoeding en vaste voeding is sinds die tijd langzaamaan steeds meer naar vast geschoven en is nu half om half, of misschien 60vaste voeding / 40voor de fles.

Als ik struikelblokken ben tegengekomen is het eigenlijk vooral het idee dat het een probleem zou zijn om stukjes-eten en kunstvoeding te combineren. En dat terwijl de enige reden dat zij het alleen over borstvoedingskinderen heeft, is dat dat haar onderzoeksgroep was en ze dus als wetenschapper haar advies niet breder mag maken. Zie deze brief.

Lize Trotse mama van Miguel (9/3/05) en Joaquin (18/9/06)

Onze Miguel had moeite met grijpen en kauwen. Daar zal zijn motoriek ook wel mee te maken gehad hebben, aangezien hij een motorische en mentale achterstand heeft doordat hij downsyndroom heeft. Daardoor duurde het heel lang tot hij effectief iets binnenkreeg met het stukjes-eten en had hij niet meer voldoende aan kunstvoeding (aangezien daar een limiet op staat). We zijn dan geprakt gaan geven en als toetje een paar stukjes fruit en groenten.

Het voordeel voor hem was dat zijn mondmotoriek enorm vooruit is gegaan. Hij heeft goed leren kauwen en hij eet sinds dat hij dertien maanden is volledig met ons mee, iets wat niet evident is.’

Mama van Sophie

Struikelblok was voor mij: wanneer en hoe laat je een voeding vallen? Vond ik best moeilijk maar uiteindelijk ben ik op mijn gevoel en uiteraard op Sophie afgegaan. We doen het zo: eerste fles om acht uur, dan spelen en slapen (alleen als ze kort slaapt een tussendoortje maar das niet zo vaak) en dan om twaalf uur boterham plus fruit en beker water. Daardoor kon ik ineens de fles laten vallen. Een paar keer nog een half flesje gegeven (wat later op de middag) en ineens ging het vanzelf en zaten we dus op drie flessen. Als ze wakker is, geef ik ‘s middags ook een beker water of thee. Een gewone beker gaat ook al heel goed, makkelijker dan een flesje zelfs.

Ga goed op je gevoel af en kijken wat je kindje wilt. Laat je niet gek maken door anderen. En in het begin eet je kindje nog niet zo veel. Met acht maanden kan er met gemak ineens een fles af. Maak je dus niet te druk, het komt echt vanzelf. Ook heb ik de regeltjes losgelaten en dus ook het voeden op de klok. Ben net als met borstvoeding wat meer gaan voeden op verzoek. Ik hield de eerste en laatste fles wel ongeveer op dezelfde tijd (rond acht uur) maar daartussen in heb ik haar het zelf laten bepalen. Dat had ik veel eerder moeten doen want ineens was ik van die stress af. Ze wist heel goed wat ze zelf wilde!!! Ik heb echt veel gestrest omdat ik dacht: ja ze moet die avond voeding laten vallen en ze moet zoveel eten ‘s avonds en ze moet om die en die tijd een fles en om die en die tijd bijvoeding.

Dus relax en kijk goed naar je kindje. Iets wat borstvoedingsmama’s al lang weten, maar met kunstvoeding gaat het dus ook!

Beate mv Joris (dertien maanden) en zwanger (08/07)

Wij hebben het uiteindelijk zo opgelost dat ik ‘s nachts verdunde kunstvoeding gaf en overdag en ‘s avonds normale dikte waarbij ik probeerde niet te ver boven de aanbevolen hoeveelheden te komen en daarbij bleef ik natuurlijk twijfelen of ik hem zo niet weer te kort deed en te weinig energie gaf…

Om te compenseren dat hij niet onbegrensd kunstvoeding mag drinken, heb ik wel heel vaak op een dag eten aangeboden. Joris at altijd met heel veel smaak maar stopte (en doet het nog steeds) zodra de ergste honger voorbij is. Dan worden andere dingen interessanter. Zo kreeg hij op minstens zes momenten per dag iets te eten, plus de flessen met kunstvoeding.

Met dank aan

    t

  • Mattie, Esther mv 2-ling, Sanneke, mama van Sophie, Lize, Elps, Nancy mv Milou, Mandy mv Ylse (3) en Emma (2 mnd), MettesMam, Beate mv Joris (13mnd) en zwanger (08/07), Esther mv Wieteke en aan Coby!

Samengesteld door

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden