FAQ 5: Hoe bespreek je het stukjes-eten en zelf-doen op het KDV?

Zelf kiezen

Maak eerst de keuze voor jezelf, wil je graag dat je kindje ook op het kdv alleen stukjes eten aangeboden krijgt, of vindt je af en toe een prutje niet erg?
Daniëlle mv Freek zegt hierover: “Ik ben niet zo principieel. Thuis wisselen we ook stukje-eten en niet stukjes-eten af dus ik laat het KDV gewoon hun eigen methodes volgen. Dan komen ze er op een gegeven moment vanzelf achter dat hij al prima in staat is zelfstandig een stuk fruit te verorberen.”

Als je graag wil dat de leidsters op het KDV je kindje ook stukjes aanbieden, kun je dat op verschillende manieren aanpakken.
Je kunt ze informatie over stukjes-eten en zelf-doen geven en bijvoorbeeld de presentatie en het artikel die je bovenaan het Bijvoedingsforum kunt vinden, printen en geven. Geef ze ook de voedselintroductielijst, dan weten ze precies wat je kindje al wel en niet mag. Bij Griet werkte dit erg goed: “Ik heb op het KDV verteld over stukjes-eten en zelf-doen en ze waren erg enthousiast. Ik heb enkele teksten uitgeprint en hen die gegeven. Joppe eet ook daar dus stukjes uit het vuistje.”

Een andere manier is om het stukjes-eten en zelf-doen niet als afwijkende methode te zien, maar gewoon de manier waarop jouw kindje het best eet. Zo heeft Eva het bijvoorbeeld aangepakt: “Wij hebben geen verdere toelichting gegeven en het geen aparte methode genoemd, dan geef je volgens mij alleen maar iets om over te discussiëren. Nu ging het: “Wij laten hem zelf eten, rijstwafel gaat heel goed, probeer het maar eens.” Toen ze zagen hoe goed dat ging, hebben ze Berend ook stukjes fruit gegeven, die hij natuurlijk ook lekker oppeuzelde!”

Handige tips als je graag wil dat het KDV ook alleen stukjes aanbiedt!

  • eerst thuis oefenen totdat je kindje het goed kan
  • in de tussentijd op het KDV alleen melk laten geven (antwoordt op de vraag of hij al iets mag bijvoorbeeld met “Nog niet, we zijn hem nog voorzichtig aan vast voedsel aan het laten wennen”)
  • kies voor zijn eerste vaste voedsel in stukjes vorm op het KDV iets dat ‘geaccepteerd’ is voor een kleine baby: rijstwafeltje of broodkorst of zoiets
  • oefen net zo lang totdat je kindje dat goed en zelfstandig kan eten en laat het dan pas door het KDV geven.

Met dank aan

  • Jozine mv Jelmar, Daniëlle mv Freek, Griet mama van Joppe en Eva mv Berend.

Samengesteld door

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden