Je productie op gang houden
Om de borstvoeding zo lang mogelijk op peil te houden, geef je eerst bv. Wanneer je een voeding af wilt bouwen, kun je beginnen met eerst de bijvoeding.
Griet mv Joppe doet het zo
“Bijvoeding krijgt Joppe op de momenten dat wij aan tafel gaan. Hij eet gewoon mee met ons. In het begin kon het dan zijn dat ‘ie net aan de borst had gedronken en dan at ‘ie niet erg veel. Ideaal was als de bijvoeding tussen twee borsten in viel (geen volle maag en ook geen te grote honger). Nu hij elf maanden is, lukt het hem eerst aan tafel te laten eten en dan pas de borst te geven. Geleidelijk aan zullen zo wel enkele voedingen wegvallen.”
En Mireille mv Danilo merkte…
dat haar zoon zelf goed aangaf waar hij behoefte aan had: “De eerste maanden dat ik bijvoeding gaf, heb ik wel eens geprobeerd om eerst het hapje te geven en daarna de borst. Maar dan begon Danilo vreselijk te huilen, want bij honger helpt natuurlijk alleen mama’s melkje…
Sinds een paar dagen wil hij echter meer fruit en minder borst, dus hij geeft het zelf wel aan.”
Over het algemeen is het zo dat in de eerste twee tot drie maanden van de bijvoeding je beter eerst de borst geeft en daarna het vaste voedsel. Rond de negende maand is je productie in de regel stabiel. Geef je dan eerst bijvoeding en wat later de borst, dan is er weinig risico meer dat je productie terugloopt.
En ja, als je er wat relaxed mee om kunt gaan, vind je vanzelf een patroon dat jou en je kind het best schikt.
Handige tip!
Het is – zeker totdat je kindje één jaar oud is ‘ BIJvoeding. Bijvoeding is tot die tijd bedoeld om te leren eten, te proeven, te kauwen, te oefenen. De bv (of kv) blijft de hoofdvoeding.
Met dank aan
- Met dank aan Femke mv Mette, Mireille, Jozine, Griet en Stefan Kleintjes, kinderdiëtist.