Vet heeft een functie in de voeding
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is vet niet altijd slecht.
Zeker voor een kindje is het belangrijk om voldoende vetten binnen te krijgen. Vet komt van het begin af aan in de voeding van een zuigeling voor: in moedermelk.
Halfvolle of volle melk/ yoghurt?
Het vet in volle melkproducten is in de eerste maanden wanneer je vaste voeding introduceert belangrijk omdat het de spijsvertering wat smeert. Juist de volle producten leveren veel vitamine A en D en die heeft je kind nodig. Magere melkproducten zoals magere yoghurt, magere kwark en karnemelk bevatten amper vitamine A en D. Voor een aantal kindjes (met name voor de kleine etertjes) is wat extra vet in de voeding juist belangrijk omdat het energie levert.
Plantaardige olie
Plantaardige olie levert geen vitamine A en D, maar wel belangrijke onverzadigde vetzuren en vitamine E. Gebruik olie met mate en varieer; kies bijvoorbeeld uit lijnzaadolie, raapzaadolie, sojaolie, olijfolie, zonnebloemolie en maïsolie.
Boter en margarine
Het voordeel van roomboter is dat het weinig hulpstoffen bevat, super licht verteerbaar is én vitamine A en D levert. Het is daarentegen een dierlijk product, met verzadigde vetten, die weer minder gezond zijn, dus gebruik het met mate.
Plantaardige halvarine en margarine leveren ook vitamine A en D, omdat dat eraan is toegevoegd. Margarine en halvarine heb je in verschillende soorten en kuipjes, met en zonder gezondheidsclaims.
Je kunt beter geen harde margarine in een wikkel kiezen, want ook al is deze plantaardig, hij bevat veel (gehard) verzadigd vet. Dan kun je beter halvarine of zachte margarine uit een kuipje kiezen.
Soort vetten
Melkvet en roombotervet zijn verzadigde vetten, en daarvan wordt aangenomen dat deze niet de gezondste typen vet zijn. Je zou bij voorkeur vooral onverzadigde vetten (visvet en plantaardige oliën) moeten gebruiken. Toch kan een zeer matig gebruik van melkvet en/of roomboter geen kwaad binnen het geheel van een vegetarische voeding, die over het algemeen al minder vetrijk is dan een gemiddeld niet-vegetarisch dagmenu.
Belangrijk is dat het totále vetpercentage in de voeding laag is, want vetten leveren veel calorieën. En ook belangrijk is dat het grootste gedeelte van de vetten gezonde onverzadigde vetten zijn. Het ezelsbruggetje om deze vetten uit elkaar te houden is: Onverzadigd vet is Oké ‘ Verzadigd vet is Verkeerd.
Handige tip!
Zolang je kindje voldoende mm drinkt, krijgt hij/ zij de goede en juiste hoeveelheid vetten binnen.
Met dank aan
- Eten voor de Kleintjes- van borst tot boterham van Stefan Kleintjes, kinderdiëtist