Wereld Borstvoeding Week of Nederland Borstvoeding Week?

column356.pngDe afgelopen week van 1 – 7 augustus 2014 was het weer Wereld Borstvoeding Week; dit jaar met als thema: Breastfeeding: A Winning Goal For Life!

Wereld Borstvoeding Week wordt sinds 1991 georganiseerd door de World Alliance for Breastfeeding Action (WABA). Er is een thema, er is materiaal voor ontwikkeld en op de website van de WABA valt er veel over te lezen.
Ooit, waarschijnlijk volgens ingewijden rond 1991, is besloten dat er in Nederland niet in de Wereld Borstvoeding Week aandacht zou zijn voor borstvoeding maar dat in Nederland in week 40 Borstvoeding Week gehouden zou worden. De belangrijkste argumenten hiervoor waren dat augustus in Nederland een vakantiemaand is en dat week 40 symbool staat voor de laatste week van de zwangerschap.

In de loop van de jaren is de Wereld Borstvoeding Week meer en meer onder de aandacht gekomen: bij de pers en vooral ook bij de moeders die borstvoeding geven. Het is waarschijnlijk een gevolg van de wereldwijde globalisering en je leest er over op Facebook, op Twitter en op andere Social Media. Iedereen kan het weten en veel moeders doen mee.

Gevolg hiervan is weer dat in week 40 er lastig aandacht te krijgen is voor de Nederlandse Borstvoeding Week. Met name de pers heeft er geen interesse meer in. En het feestje wordt in week 40 vooral gevierd onder intimi. Jammer want wat we nou juist willen: ruime aandacht voor het borstvoeding geven, bereiken we niet; we preken in week 40 voor eigen parochie.

Steeds vaker krijgen wij te horen in week 40: maar er was toch al een borstvoeding week, onlangs? Waarom dan nu weer eentje?

Kenniscentrum Borstvoeding stelt voor dat Nederland zich vanaf 2015 volledig aansluit bij de Wereld Borstvoeding Week. Dat wij, en andere borstvoedingorganisaties, in die week van 1-7 augustus vol de aandacht geven aan de borstvoeding.

In week 40 kunnen we dan, als iedereen weer terug is van vakantie, de aandacht voor het onderwerp geven aan de moeders en kinderen die de juiste begeleiding bij borstvoeding nodig hebben.
We hebben per 2015 dan twee Borstvoeding Weken… Ook niet verkeerd toch?

Hoe denken jullie over dit onderwerp?
Reageer op onze Facebook pagina. Discussieer mee en laat je stem horen.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen