Wat gij niet wilt

column340.jpgIn de kantine van het zwembad zijn alle stoelen bezet. Moeders wachten tot hun kinderen klaar zijn met zwemmen en aangekleed kunnen worden.
Vier moeders hangen aan de lippen van een vijfde moeder, sterker nog, ze liggen aan haar voeten. Zij blijkt diëtist te zijn en is aan het woord.
Het onderwerp is lastige etertjes en de diëtist legt uit hoe je kinderen kunt leren te eten wat de pot schaft en ook nog een flink bord vol. Even luister ik mee en pik wat van haar ‘deskundige’ adviezen mee.
De adviezen zijn deze:
Na drie uur ‘s middags moet je je kinderen alleen nog maar water te drinken geven en niets meer te eten. Het beste is als ze om vijf uur aan je benen hangen en vragen wanneer er nou eens wordt gegeten omdat ze honger hebben.
Je kookt gewoon je gezonde pot. Als je kinderen denken iets niet te lusten, moet je ze het tien keer laten proeven. Ze mogen het weigeren, maar ze krijgen niets anders te eten.

Meer kan ik niet aanhoren. Het kan nog erger natuurlijk: Als je je bord niet leeg eet, krijg je geen toetje!
Maar de adviezen getuigen van weinig respect voor het kind en voor zijn lichamelijk welbevinden.
Mijn moeder leerde mij vroeger: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook aan een ander niet.
Sta er maar eens bij stil: zou jij ergens willen zijn waar ze je zo behandelen? Waar ze zeggen: ook al heb je honger, je krijgt niets. En als we eten, moet je het proeven, ook al staat het je tegen. En als je het niet lust heb je pech, want je krijgt niets anders.
Ik zou me toch wel ellendig voelen.

Kan het anders? Jawel. Gezond en gevarieerd eten, met respect voor het kind.
Maak voor de namiddag een monkeytray: gezonde snackjes op een schaaltje waar een kind lekker van kan knabbelen als het zich hongerig (en dus onprettig) voelt.
Laat je kind helpen met het koken (en proeven) van een gezonde maaltijd en maak het met liefde klaar. Zorg aan tafel voor een rustige, warme en geborgen sfeer. Wat er gegeten wordt en hoeveel doet er niet toe. En als het maagje na het hoofdgerecht nog niet vol is, kan het altijd nog gevuld worden met een lekker gezond toetje.

Wat??!! Eerst niet eten en dan nog wel een toetje? Ja natuurlijk. Als ik als hoofdgerecht slakken kreeg aangeboden of gebakken haring, liet ik het ook staan. Wat gaat er dan nog boven een kommetje yoghurt met zelfgemaakte muesli als dessert?
Na nog een slokje moedermelk in mijn bedje zou ik dan wel lekker slapen.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen