Tradities

column-202.jpgLange warme winteravonden met de kerstboom als centraal punt in je huis. Heerlijk genieten van warme chocolademelk, uitgebreid dineren en samen zijn met familie en vrienden. Ja, december is de maand van gezelligheid en tradities. Het woord ‘traditie’ klinkt wellicht heel ouderwets. Sommige tradities zijn ook al eeuwenlang in gebruik. Een traditie kan echter ook vandaag ontstaan. We hebben in ons huis meerdere tradities. Sommige bestaan al jaren, andere worden ‘on the spot’ bedacht en krijgen dan vervolg!
Een ‘oude’ traditie in ons gezin is het zelf uitkiezen van een kerstboom uit het veld. Dit betekent in de praktijk: heel veel kou lijden, vallen in kuilen waar al kerstbomen zijn uitgegraven en thuis komen met een veel te grote kerstboom. Dit klinkt misschien niet al te aantrekkelijk, maar toch genieten we er ieder jaar weer van! Samen met de kinderen in het veld en alle kerstbomen bekijken die nog in volle glorie staan te stralen. Zorgvuldig kiezen we de kerstboom uit die voor ons huis is bestemd.

Een andere traditie waar we veel waarde aan hechten is borstvoeding geven. Mijn moeder heeft mij ook borstvoeding gegeven, negen maanden lang. Er werd weinig tot niet over borstvoeding gesproken. Het was een verborgen traditie. Nu is dit gelukkig heel anders, mijn kinderen groeien op met borstvoeding. Er wordt veel over gepraat en het hoort er helemaal bij. De traditie is uit de schaduw gehaald. Het is een logische stap voor mijn kinderen om later borstvoeding te geven. Het zal een gegeven zijn, waar ze niet meer over nadenken. Dit is mijn hoop voor de nieuwe generatie.

Borstvoeding wordt traditioneel vaak alleen gezien als eten. Als we verder kijken, herbergt de borst echter veel meer tradities. Zo worden al generaties lang baby’s en peuters getroost met de borst. Al eeuwenlang zijn moeder en baby tijdens de borstvoeding met elkaar in de puurste vorm verbonden. Daarnaast kent de natuur geen speen, de borst is vanaf het begin ook bedoeld voor het vervullen van zuigbehoefte. De borst zit eigenlijk vol met tradities! Tradities die ook vandaag de dag nog volledig kunnen voorzien in de behoeftes van iedere moeder, baby en peuter. Borstvoeding is de traditie van de natuur, daar hoeven we alleen maar in mee te gaan en niets aan te veranderen!

Laten we allemaal genieten en stilstaan bij de prachtige dagen in het verschiet. Heerlijke momenten, welke herinneringen gaan worden voor het leven. Misschien worden er weer nieuwe tradities geboren. Ik kan nu al niet wachten om de kerstboom uit het veld thuis te gaan opzetten [eerst uiteraard een stuk eraf zagen, want hij zal weer te groot zijn!] en dan kleurrijk te versieren. En als alles klaar is: gezellig met mijn gezin om de boom gaan zitten en Jerris wil dan vast een traditioneel slokje borstvoeding!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen