Pasen

column306b.jpgVandaag is het Eerste paasdag. Waar associeer jij het paasfeest mee? Met het zoeken van paaseieren, wellicht verstopt door de paashaas? Of sta je stil bij de opstanding van Jezus Christus nadat hij op Goede Vrijdag werd gekruisigd?
Niet iedereen is zich bewust van de christelijke achtergrond van het paasfeest. De paashaas bezoekt ons land dan ook alweer een paar eeuwen. Anderen vermengen de paaseieren met het christelijk geloof en vieren dat kerkklokken met vleugeltjes de paaseieren uit Rome hebben gehaald. Ik heb me nooit erg verdiept in de achtergronden van Pasen, zeker niet in hazen, laat staan paashazen.
Maar ik hoorde deze week iets fascinerends over hazen op de radio.
Op dit moment, eind maart, zijn de eerste jonge haasjes alweer geboren. Ze brengen de dag door in ondiepe kuilen, legers genaamd, op het veld, beschut door hoge graspollen of onder de struiken. Ze zijn volledig geurloos zodat roofdieren ze niet kunnen vinden. De moeder leeft gescheiden van haar jongen. Dit doet ze om ze te beschermen, zodat ze vrij blijven van haar geur.
Maar iedere dag, drie kwartier tot één uur na zonsondergang, roept ze haar jongen bij zich om ze gedurende ongeveer vijf minuten te zogen. Als de moeder overdag is gedood, neemt een ‘tante’ het zogen van de kleine weesjes over. Vermoedelijk komen de weesjes op de roep van een nabije moeder af wanneer de roep van hun eigen moeder uitblijft. Na de voeding laat de moeder haar jongen weer alleen en keren zij terug naar hun leger. Na een week proberen de jonge haasjes voor het eerst wat gras te eten. Na ongeveer een maand, eten ze alleen nog maar gras en is de borstvoedingsperiode ten einde.

Ik vond het prachtig om te horen hoe mooi de natuur dit geregeld heeft. Vooral mooi om te horen dat de weesjes niet aan hun lot worden over gelaten. Mijn man zag echter een andere kant aan het verhaal: ‘Hmmm, dus hazen voeden ook al op de klok volgens een strak Ria Blom voedingsregime?’
Zo had ik het nog niet bekeken. Echter, aangezien de hazenmoeder en de kleintjes niets anders dan hun instincten en dus hun natuur volgen, ga ik er vanuit dat deze manier van voeden de behoeften van jonge haasjes bevredigt. De jongen worden eenmaal per etmaal gevoed en groeien zeer snel op de rijke moedermelk. Binnen anderhalve maand zijn ze al tien maal zo zwaar als bij hun geboorte.

Natuurlijk kun je van verschillende kanten kijken naar de manier waarop de hazenmoeders hun jongen groot brengen. Net zoals er op verschillende manieren Pasen wordt gevierd.
Of je nu geniet van een paasontbijt, van je kinderen die verstopte paaseieren in de tuin zoeken, of je woont de paasdienst bij in een kerk:
Ik wens iedereen een zalig paasfeest.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen