Meten is weten

column-191.jpgIn ons leven meten we heel wat af. Klussend in huis, stoeiend achter de naaimachine met naald, patroon en stof of ploeterend in de keuken met weegschaal, deeg en rozijnen. Meten en weten is hier van belang, want anders wordt het niets met het timmerwerk, naaiwerk of rozijnentaartwerk.
Hoe anders is dat met borstvoeding: als je wilt is een maandelijks bezoekje aan het consternatiebureau voldoende. Je borsten hoeven niet gewogen, kolven geeft geen representatief beeld van je productie, van elke plasluier wegen word je gestoord en je kind na elke voeding wegen, is dé manier om je borstvoeding snel af te bouwen.

Onbehaaglijkheid en onzekerheid over de kwaliteit en samenstelling van je eigen melk zijn misschien reële gevoelens. Ze worden veroorzaakt en versterkt door de producenten van de pakken kunstvoeding die gesierd zijn met imposante opdrukken van stoffen met moeilijke namen.

Borstvoeding is een totaalpakket en behoeft geen meten. Weten dat het vanzelf helemaal goed is geregeld, is echt alles wat je moet weten. De samenstelling is altijd goed en past zich aan naar gelang omstandigheden, behoeften en leeftijd van je kind. Een beetje borstcompressie maakt het wat vetter, een warme zomerdag wat wateriger. Duizenden stofjes bij elkaar sprietsen uit je borst: Melk de Witte Moedermotor. Altijd goed, altijd warm, altijd betrouwbaar.

De samenstelling van je eigen moedermelk laten onderzoeken, heeft dus, mede vanwege die natuurlijke en normale variaties, geen enkele zin. Toch zijn er bedrijven die zich op internet presenteren en die zich hebben toegelegd op het meten van de samenstelling van moedermelk. Internetsites die deze service voor duur geld aanbieden maken misbruik van de onzekerheid van jonge moeders die stilletjes wensen dat hun borsten wel maatstreepjes hebben of een bijgevoegde ingrediëntendeclaratie. Het is pure oplichterij.

Om lekker, onbezorgd jaren borstvoeding te kunnen geven heb je geen dure metingen en bepalingen nodig van wat er in jouw borstvoeding zit.
Onzeker kun je zijn, maar weet dat borstvoeding geven en borstvoeding nemen een proces is. Een proces dat in het begin misschien een beetje ingewikkeld kan zijn. Investeer liever in dat proces en in je kennis over borstvoeding, in plaats van dat je je geld uitgeeft aan duur onderzoek wat niets zegt en je enkel schijnzekerheid geeft.

Dat deze moedermelk-onderzoeksites linken naar het Kenniscentrum Borstvoeding/Borstvoeding.com, wekt het idee dat ik dit initiatief steun. Dat is grote kolder. Laat je niet misleiden, ook al wordt er gelinkt naar ons!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen