Kwetsende jongeren

column283.gifIn de sociale media zie ik met enige regelmaat opmerkingen voorbij komen over voedende vrouwen. Meestal van jongeren die vooral verbaasd of soms enigszins geschokt zijn van wat ze gezien hebben. Want: hun broodje hamburger smaakt ineens niet lekker meer door ‘die blote tieten in hun vizier’. Maar ook dat het wel vreselijk idioot is om zomaar in het openbaar vervoer je kind de borst te geven. Ze vragen zich hardop af of dat niet even kan wachten, zonder zich te realiseren dat hun enkele reis Amsterdam nog wel eens heel vervelend kan worden door een kind dat huilt van de honger.
Helaas gaan de opmerkingen een stuk verder.
Als ik een jongedame vraag waarom ze borstvoeding geven in het openbaar zo vreselijk vindt, zegt ze: ‘ga toch aan je tieten zuigen, dat vind je toch zo lekker?’ Maar ook: ‘dan kolf je toch thuis een flesje, vies wijf’.

Kwetsend, schokkend en vooral vreselijk jammer. Is dit hoe de jeugd van tegenwoordig over borstvoeding denkt? Is het een stuk opvoeding, een gebrek aan voorlichting, is het onzekerheid of is dit veel groter? Zouden we kunnen spreken van een ‘maatschappelijk falen’?
Hoe komt het dat jongeren zo ver van de natuur verwijderd zijn dat een voedende vrouw en een kindje, dat krijgt wat het nodig heeft, als smerig en aanstootgevend gezien wordt?

Wat ik me afvraag is hoe dit beeld tot stand is gekomen. Nederland is een niet al te krampachtig land met betrekking tot naakt en bloot. De muziekzenders staan bol van videoclips met half naakte dansende vrouwen, bloot en seks. Less is more…
Nederlandse jongeren trekken massaal naar jongerencampings in zonnige oorden met in hun koffer ‘minimalistische’ zwemkleding en een bats met geld om zich volledig bezig te houden met alcohol, zon en seks. Less is more… En dat is allemaal ‘normaal’ en ‘gewoon’.

Ontstaat hier in onze samenleving een associatie tussen borstvoeding, seks en lust? Op deze manier worden borsten voor kwetsbare tienermeisjes al snel twee pronte bronnen van onzekerheid en wordt hen, maar ook het mannelijk geslacht, daarnaast keihard ingeprent dat borsten een lustobject zijn om een ander mee op te winden. O wee als een vrouw dit openlijk durft te ontkrachten door haar borsten zonder gene te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn. Schande en smerigheid ten top!

En natuurlijk is er nuance aan te brengen. Niet elke jongere misdraagt zich op vakantie en is enkel bezig met seks, drugs en rock en roll. Gelukkig maar…
Neemt niet weg dat ik me stug blijf afvragen waar dit toch misgaat. Ik vraag me af hoe we jongeren al van jongs af aan kennis kunnen laten maken met borstvoeding. Zodat ook zij later de magie ervan mogen ervaren. Dat ze kunnen zien dat zij hun kinderen vanaf dag één er iets goeds en gezonds mee kunnen geven. Als wij het tij willen keren, moet de jongere generatie opnieuw leren dat borstvoeding heel gewoon is. Specifieke aandacht voor borstvoeding in lesprogramma’s, bestaat dat? Jonge kinderen van kleins af aan uitleggen dat een baby melk uit een borst krijgt en dat zijn lijfje dit echt nodig heeft. In kinderboeken of op geboortekaartjes flessen weghalen en een borst afbeelden of een afbeelding van een voedende moeder. En op televisie, zoals bij ‘Barbie’s baby’, de baby na de geboorte aanleggen. Helaas wordt daar geen seconde over nagedacht door de televisiemakers.

De reacties van sommige volwassenen en ook jongeren spreken helaas nog boekdelen… Misschien kunnen we het de arme geïndoctrineerde oververhitte en met gierende hormonen belastte jeugd niet eens aanrekenen. De fles is de norm. Nog steeds.
Maar laat ik nou een langvoedende fanatieke borstmama zijn die met tranen in mijn ogen steeds weer tot deze conclusie moet komen en dat niet wil accepteren. En ik zal keihard mijn best doen, om mijn kinderen een ander beeld mee te geven. Misschien kunnen zij dan het verschil maken in een toekomst waarin de borst hopelijk de norm weer gaat worden.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen