Toen ik tien jaar geleden zwanger was van mijn oudste zoon, was de collectie van borstvoedingsbenodigdheden beperkt. Onbekend met wat het moederschap mij allemaal brengen zou, wilde ik in ieder geval goed voorbereid zijn op het geven van borstvoeding. Ik schafte een comfortabele voedingsbeha, wasbare zoogkompressen en een voedingskussen aan. De zoogkompressen waren alleen tijdens de zwangerschap en kraamperiode van nut, daarna waren mijn borsten zindelijk. Dat kussen bleek totaal overbodig aangezien ik mijn zoon veel beter met mijn arm kon ondersteunen.
Toch had de borstvoedingcommercie hier zijn eerste punt gemaakt: ik dacht echt dat ik het kussen hard nodig had om mijn kind te kunnen voeden. Dat ik mijn kind zonder kussen onmogelijk in de juiste houding zou kunnen krijgen, laat staan vasthouden. De ervaring leerde mij echter dat de houding niet veel uitmaakt. Als ik zelf maar comfortabel zat en mijn zoon in de buurt van mijn tepel hield, kwam het allemaal prima in orde.
Het aanbod van hulpmiddelen is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Het lijkt nu dat het simpelweg voeden van een kind aan de borst, dus zonder uitgebreid arsenaal van hulpmiddelen, voor veel vrouwen onmogelijk is. Maar dit is natuurlijk niet het geval! De groeimarkt van borstvoedingscommercie lost zelden tot nooit bestaande problemen op, maar ze laten je wel geloven dat borstvoeding geven erg problematisch is. Zeg nu zelf, wat voor signaal gaat er uit van ‘borstvoeding ondersteunende kruiden’? Dat een normaal voedings- en leefpatroon niet toereikend is om je kind van voeding te voorzien? Dat je borsten alleen genoeg voedzame melk produceren als je dagelijks één of meerdere kruidendrankjes drinkt?
Of wat dacht je van een ‘Boobytag.’ Deze gadget, een gekleurd lintje, is er om je te helpen herinneren welke borst je als laatste gegeven hebt. Indirect wordt je een regiem aangepraat, namelijk een voedingsschema waarbij je borsten om de beurt en om de paar uur leeg gedronken moeten worden. Vervolgens dien je het lintje te gebruiken om je aan dit regiem te kunnen houden. En zo word je er ook nog eens fijntjes op gewezen dat je geheugen wat steekjes hoort te laten vallen in de fase van startend moederschap.
Pure geldklopperij zo’n gekleurd lintje. Maar wat erger is het drijft je ook nog, net als vele andere zogenaamde onmisbare borstvoedingsbenodigdheden, verder bij het kennen en gebruiken van je eigen lijf vandaan. Even voelen met je hand aan je borsten lost het ‘probleem’ namelijk ook op. Dit ‘probleem’ voorkom je overigens heel eenvoudig door niet in de valkuil te trappen van op schema voeden maar door naar je kind te kijken wanneer het honger, troost of nabijheid aan de borst nodig heeft.
Of neem dan de lingerie van ‘HOTmilk’. Mijn eerste associatie bij ‘hot’ is ‘sexy’. De modellen die deze lingerie showen hebben allemaal een prachtig slank figuur, nergens is een streepje striae te bekennen en ze zien er keurig verzorgd uit. Het geeft een signaal af dat je als voedende moeder er tiptop uit hoort te zien. En niet alleen dat, maar je moet ook aantrekkelijk zijn tijdens het voeden. Deze seksuele lading die vervolgens aan het voeden hangt zorgt ervoor dat de voedingsschorten gretig aftrek vinden, en zo is het cirkeltje van de borstvoedingscommercie weer rond. Waarbij de voedende vrouwen weer het onderspit delven door vertwijfeld achter te blijven over de aanstootgevendheid van hun kind aan de borst
Uiteraard kan ik nog wel even doorgaan: speciale flessen, crèmepjes, korreltjes, borstkolven, calculators, wekkers etc. De oplossingen voor de mede door de commercie gecreëerde problemen vliegen je om de oren. En ondertussen lijkt ons lichaam te falen. Het zogen van ons nageslacht, een biologische functie die miljoenen jaren onontbeerlijk was voor het voortbestaan van het menselijke ras zou bij de huidige generatie niet meer werken?
De enige manier om deze door winstbejag gedreven beeldvorming van een falend moederlichaam te lijf te gaan is om je als moeder vooral niet te verstoppen tijdens het voeden. Laat je zien met je pasgeboren hummeltje aan de borst, laat zien hoe zo’n kleintje instinctief weet wat goed voor hem is. Laat je ook zien met een dreumes aan de borst, zo’n schattig acrobaatje dat steeds tussendoor even loslaat om wat te kletsen. Laat zien hoe je je kleuter het fijnste troost na een valpartij in de speeltuin. Laat zien hoe mooi en vooral eenvoudig het simpelweg voeden van je kinderen is. Dan heeft de borstvoedingscommercie het nakijken.