Op de dagen dat ik werk, krijgt mijn zoon van inmiddels vijftien maanden moedermelk uit een flesje. Heerlijk soezend op de schoot van papa of oma drinkt hij zijn melk uit een fles met een speen met twee gaatjes. Ja, je leest het goed: twee gaatjes. Het is een speen die volgens de fabrikant alleen geschikt is voor baby’tjes van ongeveer een maand oud. Hoewel mijn knulletje al meer dan een jaar verder is, vindt hij het nog steeds heerlijk.
Er zijn mensen in mijn omgeving die dit niet normaal vinden. Ze vinden het belachelijk dat een kind van ruim een jaar nog uit een speen met twee gaatjes drinkt. Volgens de schema’s zou hij al lang uit een speen met een groter gat of een spleetje moeten drinken. We hebben dat wel eens geprobeerd, maar dat was geen succes. Kuchend en proestend keerde hij zich af van de fles. De melkstroom was veel te groot.
Ik vraag me af waarom onze baby’s uit een speen met een groot gat moeten leren drinken. Als je de natuur goed bestudeert, zie je vanzelf hoe het bedoeld is. Aan de borst moeten baby’s hard werken voor hun eten. Hun inspanningen worden beloond. Niet alleen met een slok heerlijke melk, maar ook met geborgenheid en bevrediging van hun zuigbehoefte. Naar mijn idee kun je ook als je kindje met de fles gevoed wordt, de natuur volgen. Niet een grote sloot melk naar binnen gieten, maar je kindje laten werken voor zijn of haar eten.
Natuurlijk, het kost wat meer tijd per voeding. Maar ik ben ervan overtuigd dat het veel voordelen heeft als je kindje moeite moet doen om aan eten te komen. Niet alleen wordt de zuigbehoefte van de baby zo beter bevredigd, maar deze manier van voeden voorkomt ook dat baby’s te veel voeding binnen krijgen. De baby heeft zelf veel meer controle over de hoeveelheid melk die hij of zij drinkt. Misschien is dit wel één van de manieren waarop borstvoeding beschermt tegen overgewicht op latere leeftijd. Het is bekend dat langzame eters gemiddeld minder eten dan snelle eters.
Mijn idee is dus dat moeite doen voor je eten gezond is. Dit idee werd pasgeleden bevestigd door een onderzoek van Britse en Amerikaanse wetenschappers. Zij concludeerden dat kinderen die minstens vier maanden borstvoeding kregen, sterkere longen hadden dan kinderen die uit de fles dronken. Dat voordeel was op tienjarige leeftijd nog steeds zichtbaar. Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met de manier waarop de baby aan de borst zuigt en de tijd die deze manier van voeden in beslag neemt. Baby’s moeten drie keer zo hard aan een borst zuigen als aan een fles, geven de onderzoekers aan. Hoe dit leidt tot sterkere longen, stond er helaas niet bij.
Hun aanbeveling is wel heel merkwaardig: ze bevelen aan om de flessen aan te passen, zodat kinderen die met de fles gevoed worden ook dit voordeel kunnen behalen. Zo slecht is het dus niet dat onze vijftien maanden oude jongen nog steeds moet werken voor z’n eten. Twee gaatjes in de fles is goed, maar de borst is en blijft natuurlijk beter.