Ding Dong

column-145.jpgIedereen die een al pratend kindje voedt, kent het wel: de rare benamingen die onze dreumesen soms bedenken voor borstvoeding. Stefan Kleintjes deed al eens een oproep om zoveel mogelijk van deze grappige, leuke, vreemde namen te verzamelen. Nou, wij kunnen er weer één aan zijn lijstje toevoegen.
Onze oudste jongens hadden blijkbaar hetzelfde gevoel voor taal toen zij hun eerste woordjes leerden. Of misschien leerde de oudste het de jongste aan, ze dronken immers allebei. Ze noemden hun favoriete slokje ‘bosje dinke’. Geen rare woorden, geen nieuwe verzinsels, maar gewoon heel duidelijk ‘borstje drinken’, maar dan zonder ‘r’.

De jongste maakt hier zijn eigen afleiding van. Dat het om ‘borstjes’ gaat is wel duidelijk, dus dat hoeft niet meer genoemd te worden. Het ‘dinke’ bleek ook zonder ‘r’ nog moeilijk uit te spreken, dus hiervan maakt hij ‘ding’. Als hij dus borstvoeding wil hebben, vraagt hij om ‘ding’. Het lijkt wel of we geheimtaal spreken, als ik in gezelschap tegen hem zeg: ‘ok, wij gaan even ding doen’.

De laatste tijd ontwikkelt zijn woordenschat zich enorm snel. Alles wat hij hoort, zegt hij na. En vele dingen kan hij al prima benoemen. Zijn taalgebruik is voor buitenstaanders nog niet echt goed te begrijpen, maar wij verstaan vrijwel alles wat hij zegt. Zo vraagt hij met ‘Hoenen boete?’ of ik zijn schoenen aan wil doen, zodat hij naar buiten kan. Met ‘nuuje haka’ geeft hij aan dat hij nieuw water in zijn gietertje wil. En ‘krak peule’ betekent met de tractor spelen. Je moet gewoon even weten dat hij voor de ‘sch’ de ‘h’ gebruikt, en voor de ‘k’ vaak de ’t’, en andersom.

Zijn taalregels gelden natuurlijk ook voor zijn communicatie over borstvoe-ding. Als hij na een tijdje het rechter-‘ding’ op heeft, wil hij graag naar de andere kant. Zijn broers spraken heel duidelijk van ‘anne kantje’. Onze jongste gebruikte in het begin het woord ’tang’, zijn versie van ‘kant’. Inmiddels is dat echter verbasterd tot ‘dong’. Voortaan drinken we dus ‘ding dong’. Het moet niet gekker worden!

Meer leuke benamingen zijn van harte welkom bij het Kenniscentrum Borstvoeding, die zetten we dan erbij in het artikel Mamahonger.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen