Column of geen column?

stefan-2008-200.jpgWe plaatsen op deze site over borstvoeding al jarenlang iedere week een column. Niet iedereen is daar even blij mee. De zoete columns worden vooral gewaardeerd want iedereen herkent wel iets moois en kan zo weer even haar eigen verhaal kwijt. De scherpe of kritische columns, roepen discussie op. Ik vind dat mooi!
‘Een column is een kort stukje proza waarin de auteur spits en uitdagend zijn mening ventileert. Aan columnisten wordt door de Nederlandse rechter een grote mate van vrijheid toegekend in hun columns. Deze vrijheid kan zich ook uitstrekken tot teksten die, als ze buiten een column geschreven zouden zijn, als kwetsend of beledigend gekenmerkt worden.’ (citaat uit Wikipedia)
Ik heb de verantwoordelijkheid objectieve en eerlijke informatie te geven over borstvoeding. Dat doe ik door het publiceren van alle mogelijke kennis over borstvoeding, verhalen van moeders, campagnes, foto’s en ook door het plaatsen van prikkelende columns. Want hoe normaal en gewoon borstvoeding ook moge zijn, in de praktijk is het kennelijk niet zo normaal en gewoon. Ik wil vooral moeders die borstvoeding willen geven, steunen en die informatie geven die hen het mogelijk maakt datgene te doen dat zij diep van binnen willen: hun kindje geven wat het kind nodig heeft.

De positie van borstvoeding in onze cultuur is marginaal. Deze wordt mede in stand gehouden door het schrijnend gebrek aan kennis over borstvoeding en over de normale fysiologie van het vrouwelijk lichaam, bij onder andere een groot aantal collegae zorgverleners maar ook in het algemeen. En niet te vergeten de boobytraps die de kunstvoedingsindustrie uit zelfbehoud opwerpt om een vraag te creëren die er aanvankelijk helemaal niet was.

Helaas is het zo dat de melkindustrie veel geld verdient aan alle kinderen die met kunstvoeding gevoed worden. Miljarden euro’s zijn het. En dus is er geld voor het spelen van een vals spel waarmee ouders worden omgekocht. Aan moedermelk maken en borstvoeding geven wordt amper verdiend. Een enkele lactatiekundige kan er van leven, maar de meesten hebben er een parttime baan aan.

Helaas is het ook zo dat borstvoeding in de politiek geen waarde kent. De minister vindt het maar niets en er zal dus de komende jaren opnieuw geen wettelijke steun te verwachten zijn die het geven van borstvoeding een kans geeft. Dat helpt jonge ouders niet. Dat helpt de moeders die zo graag helemaal zelf hun eigen kind willen voeden niet en het helpt ook de baby’tjes niet die niets liever willen dan eindeloos bij hun moeder zijn en slokjes moedermelk willen. Het werkt enorm tegen en daarom stop ik niet ouders te informeren over niet alleen de leuke, normale en gewone kanten van borstvoeding, maar ook over de valkuilen die er zijn.

Kritische columns zal ik dus blijven publiceren; kwetsen is echter het doel niet. En wat daarnaast ook blijft zijn de kritische artikelen over de kunstvoedingsmaffia, informatie over allopathische (reguliere) medicatie bij borstvoeding, als ook gegevens over alternatieve en in onmin geraakte gebruiken bij borstvoeding.

Niet iedereen is daar van gediend. Elke keer als er een iets minder zoete column is, zijn er lezers die dat ons kwalijk nemen en hun mening niet onder stoelen of banken steken. Op diverse fora doorgaans anoniem. Maar goed, ik kan het niet iedereen naar het zin maken. Zolang Kenniscentrum Borstvoeding dagelijks mails ontvangt van borstvoedende moeders en hun blije baby’s met complimenten over de website, boeken en andere uitgaven, denken we te weten dat we redelijk goed bezig zijn.

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen