Brostvoednig

column-115.jpg‘Geef brostvoednig met veel pelzier.’ Mijn vingers houden het typen niet meer bij. Kolven wordt kloven en de adventfles is populairder dan ooit in de tijd voor kerst. Ben ik als verloskudnige ook besmet met het goedemoggelvirus? En nu is ook nog mijn computer gecrasht. Hij kreeg teveel informatie en foto‘™s te verstouwen, er was teveel met hem gegoogled, dus besloot hij er mee te stoppen. Mijn computer lijkt wel de afspiegeling van m’n ziel, bij stress gaat hij down.
De laatste tijd heb ik veel met, over en in de borstvoeding gelezen en geschreven. Ik schreef een scriptie over verloskundigen en borstvoedingcertificering. Op een gegeven moment merkte ik dat ik het te goed wilde doen, met als gevolg het omgekeerde: ik zag door de bomen het bos niet meer. Het hielp me niet om maar verder te graven. Het hielp juist wel om even te stoppen met artikelen lezen en even afstand te nemen. Nu ik klaar ben is het tijd voor een winterslaap, even geen computer en borstvoeding.

Ik zie een informatiekortsluiting soms ook ontstaan bij zwangeren of jonge ouders. Ingepakt tussen een berg folders, boeken, internetartikelen wordt menig mens niet wijzer, misschien juist wanhopiger. Wat mij opvalt is de hoeveelheid informatie die elkaar tegenspreekt en ouders gek kan maken. Over opvoeden, borstvoeding, eten, zwangerschapsverboden en vast nog veel meer. Wat ‘moet’ je doen, terwijl je het als nieuwbakken ouder allemaal gewoon goed wilt doen. De gebruiksaanwijzing van je leven vind je niet in een boek.

Goede informatie logisch moet zijn, vind ik, en niet te ingewikkeld. En het moet een beroep doen op je gezond verstand, je eigen verantwoordelijkheid. Klakkeloos regels naleven is in de meeste gevallen zinloos, als je niet snapt waarom zo’n regel is ingesteld. Of het nu gaat om het soort fles, borstvoeding geven, samen slapen met je baby of inbakeren: kijk naar je kind, naar je omstandigheden en wat je zelf belangrijk vindt. Dan maak je de keus die bij jou past. Soms heb je daar helemaal geen extra informatie bij nodig, je weet eigenlijk gewoon wat goed is.

Een mooi voorbeeld van evenwichtige informatie vind ik de artikelen over inbakeren op borstvoeding.com. De voor- en nadelen worden uitgebreid verteld, met onderbouwing. Ouders kunnen zelf afwegen wat de goede weg is voor hun baby.

Ik wens iedere (aanstaande) ouder voor het nieuwe jaar een portie gezond verstand en zelfvertrouwen toe. En natuurlijk een flinke hoeveelheid onderscheidingsvermogen in een ontspannen 2009 mét verwezenlijking van vele dromen!

Hier uw advertentie?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden

Gerelateerde artikelen